OD PONEDELJKA NA PREGLEDE: Bolnica ipak neće raditi punim kapacitetom

Direktorka Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ dr Ivana Tešić danas je na konferenciji za novinare objasnila na koji je način Bolnica prilagodila rad vanrednom stanju, i kako će se rad bolnice vratiti u redovan ritam u narednom periodu.

Direktorka bolnice objasnila je da će ambulante dati termine preko zdravstvenog sistema IZIS, a prvenstvo će imati pacijenti koji već imaju zakazane elektronske kontrole. Ko nema zakazanu kontrolu, mora imati uput od lekara opšte prakse sa terminom i tačnim vremenom koje se mora poštovati. Pri dolasku u Bolnicu pacijent mora imati zaštitnu masku i poštovati ulaze. Bez obzira na ukidanje vanrednog stanja, ulaz u bolnicu i dalje će se strogo kontrolisati.

U narednom periodu krenuće se i sa specifičnom dijagnostikom i delom operativnog programa. U tom slučaju pacijent će biti prijavljen i pozvan da dođe u terminu koji će mu biti dodeljen. Ti pacijenti staviće se na spisak koji će se proveravati na ulazu u Bolnicu.

Od ponedeljka se kreće sa operativnim programom koji će se organizovati po pozivu lekara. Pacijenti moraju imati potvrdu o negativnom testu na koronu, ne stariju od 72h. Test će se, u terminu koji će bolnica zakazati, obaviti u respiratornom centru u ambuanti na Zelenom polju po pozivu iz ambulante. Sva ostala preoperaciona prirema izvršiće se u toku hospitalizacije pacijenta – izjavila je dr Ivana Tešić.

U toku vanrednog stanja reorganizacija rada izvršena je uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, bolnici je dodeljen koordinator uz čije sugestije i preporuke je omogućena uspešna i sigurna organizacija, navela je direktorka Bolnice.

Otvorene su 2 nove prijemno-trijažne ambulante, tako da ih je bilo ukupno 3. Jedna je bila za pacijente sa povišenom telesnom temperaturom, kojima je izvršena kompletna laboratorijska dijagnostika kao i rendgen. U prijemno-trijažnoj ambulanti u Urgentnom centru, nakon sprovođenja procedure odlučivalo se gde će pacijent dalje biti upućen. U zavisnosti od ozbiljnosti stanja pacijenti su zadržani na lečenju ili slati na kućno lečenje. Treća ambulanta služila je za opservaciju pacijenata koji su sumnjivi na kovid, a koji su nakon negativnog testa (na koje se čekalo 24h) prebačeni na odeljenje. Cilj ovog načina rada bilo je sprečavanje ulaska virusa u glavnu zgradu Bolnice i zaštita ležećih pacijenata – objasnila je dr Ivana Tešić.

Zbog vanrednog stanja veliki broj pacijenata propustio je termine pregleda, ali kako pandemija još uvek traje, bolnica neće početi sa radom punim kapacitetom.

Gledaćemo da oko 200 ljudi dnevno prođe kroz Polikliniku u odnosu na ranijih 1.000 – rekla je dr Ivana Tešić.

 

J. Šormaz

Foto: Jovan Nj. Drndak