U ZRENJANINU SE OBNAVLJA TRADICIJA PADOBRANSTVA, NA AERODROMU „EČKA” PROŠLOG VIKENDA ODRŽANO PRVENSTVO DRŽAVE

Sa 1.000 metara sleteli na tačku

Veliki broj sugrađana, naročito najmlađih, sa divljenjem je posmatrao najbolje padobrance Srbije i regiona kako skaču iz helikoptera sa više od 1.000 metara visine i vešto se prizemljuju pravo na centar. Reč je učesnicima 67. Otvorenog padobranskog prvenstva Srbije u skokovima na cilj u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Nadmetanje je održano na aerodromu „Ečka”, a organizovali su ga Aeroklub (AK) „Zrenjanin” i Vazduhoplovni savez Srbije.
Predstavilo se četrdesetak padobranaca iz sedam timova: Padobranski klub „Arhistratig” iz Beograda, AK „Naša krila” iz Paraćina, „Špiro Mugoša” iz Podgorice, Vazduhoplovni klub „Skajdajv” iz Banjaluke, Padobranska ekipa Vojske Srbije „Nebeske vidre”, tim „Delta” MUP-a Srbije, kao i domaćini, članovi AK „Zrenjanin”.
Spuštajući se iz oblaka putanjama u obliku latiničnog slova „S”, takmičari su se trudili da se prizemlje na elektronski senzor prečnika 34 centimetara i da petom pogode strogi centar prečnika samo dva centimetra. Helikopter za takmičenje je obezbedilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Prema rečima jedne od učesnica prvenstva Svetlane Simić iz Paraćina, dugogodišnje instruktorke i takmičarke, organizacija šampionata bila je izuzetna. Pohvale su stigle i od Miroslava Isakovića Mike, prvaka Srbije u padobranstvu iz 1955. godine i šampiona Jugoslavije u motornom letenju. On je nastavnik letenja od 1957. godine, a kako kaže, mnoge od aktera ovogodišnjeg prvenstva upravo je on školovao. Navodi da Zrenjanin ima zavidnu padobransku tradiciju, o čemu je prošle godine razgovarao sa rukovodiocem AK „Zrenjanin” Pavlom Markovićem.
–Tu je čuveni Vukašin Pentić, nekadašnji prvak države, zatim Milan Dimić, državni prvak i „zlatni orao” Jugoslavije kao najbolji sportista. Dobro je što se obnavlja tradicija padobranstva u Zrenjaninu, a ima i publike koja sve to prati – navodi cenjeni vazduhoplovac iz Beograda.
Takmičenje je u subotu otvorio Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije. U ime Grada Zrenjanina takmičare i okupljene zaljubljenike u vazduhoplovni sport pozdravio je gradonačelnik Simo Salapura. Ministar Vulin se u tandem skoku na tlo spustio sa više od 3.000 metara visine.

  • NAJISKUSNIJI NA TRONU
    Najbolji na državnom i otvorenom prvenstvu Srbije bio je višestruki šampion Radoslav Korać, padobranac iz beogradskog PK „Arhistratig”. Drugo mesto osvojio je Miroljub Janićijević iz AK „Naša Krila” Paraćin, a trećeplasirani je bio Slobodan Terzić iz „Arhistratiga”. Radi se o iskusnim takmičarima koji ukupno u karijeri imaju više od 15.000 skokova.
    Najuspešnije padobranke u otvorenoj konkurenciji su: Ina Gitel iz Vazduhoplovnog kluba „Skydive” Banjaluka, Svetlana Simić iz AK „Naša krila” i Radmila Đurić iz Padobranske ekipe Vojske Srbije (PEVS) „Nebeske vidre”. U juniorskoj konkurenciji pobednik je Nemanja Gavrić član VK „Skydive”, drugo i treće mesto pripalo je padobrancima iz Paraćina – Dušanu Lukiću i Sari Lukić.
    Ekipno najbolji su članovi Kluba veterana 63. padobranske brigade „Arhistratig” u sastavu: Radoslav Korać, Slobodan Terzić, Goran Stojanović, Aleksandar Cvetković i Željko Đurđev. Drugi je tim „Naša Krila” (Miroljub Janićijević, Borislav Ivetić, Nikola Cvetković, Svetlana Simić i Dragan Obradović). Treće mesto su zauzele „Nebeske vidre” (Milan Svetozarević, Dejan Cvetković, Darko Kačavenda, Stevan Miletić i Radmila Đurić).

M. Maričić
FOTO: J. D. NjEGOVIĆ & D. PETROVIĆ