Uplovite u „Priču”

Piše: Milena Bečejac

Žitni trg je priča za sebe. Istorija grada u malom. Sa objektima koji čine prostorno kulturno-istorijsku celinu, srušenim predivnim mostom umesto koga se sada proteže bezlični betonski, namenjen pešacima, sa prelepim zdanjim poput pivare i palte Dunđerski koja je zasijala punim sjajem, ali i objektima bivše fabrike sapuna „Ambrozi”, zgrade Milana Bogunovića, bivšeg mlina… Najpre sa magacinima za skladištenje robe, i industrijski objekti, vremenom su menjali namenu, ali je sam prostor ambijentalno i arhitektonski vredan naše pažnje. To je priča koja ne može da stane u ovu skromnu rubriku, i nju prepuštam onima koji to znaju i umeju.
Beležim samo detalj jednog vrelog julskog dana. Kada pređete most, s leve strane ima nekoliko prodavnica, radnji, antikvarnica, banka… S desne, prodavnice, obuća, polovna odeća, uostiteljski objekti (a gde je „Snežana”?), „Beli golub”.
Parking – asfaltne staze već dotrajale. Na mestu na kome je bila česma, zvrji rupa. Sam prostor od žutih cigli, koje su takođe obeležje jednog minulog vremena, uništen. Cigle povađene, baš su nekome ustrebale da njima ukrasi svoje dvorište ili je to neko učinio iz obesti.
Spomenik je podignut 1986. godine (arhitekta Milorad Berbakov) u znak sećanja na krvavi 9. januar 1942. godine i pijeteta prema stradalim rodoljubima. Okupator je najpre u dvorištu suda streljao 30 Srba i Roma, tela su dovezena do trga i tu obešena. Strašno. Spomenik je ruiniran, zapušten, imena rodoljuba jedva da mogu da se pročitaju.
S druge strane parkinga, „Mala varoš” – poslovno tržni centar, 1993/1994. godine plenio je svojom belinom. Bio je u početku elitni prostor, danas je u njemu tek nekoliko korisnika. Ploče na stepencama uglavnom su razlupane i povađene. Prodavnica „Idea” zatvorena. Tu je nekada bila velika tekstilna robna kuća, „Dečji snovi” – „Tekstil”, podignuta osamdesetih godina prošlog veka, nestala u privrednoj tranziciji. Kao što su nestali i naši snovi…
Umorna i sumorna, uplovila sam u „Priču”. Zanimljiv ambijent. Palačinke – slatke i slane, zovu se po legendama filmskog glumišta. Na vama je samo da izabrete „Džon Vejn”, „Al Paćino”, „Monika Beluči”, „Čarli Čaplin”, „Stenli Kjubrik”, „Sofija Loren”, „Merlin Monro”, „Džejms Din”, „Hemfri Bogart”… I da, bar na kratko, zaboravite na vrelinu koja vas napolju očekuje…