UDRUŽENJE STOČARA IZ TOMAŠEVCA OCENjUJE OVOGODIŠNJE STANJE U UZGOJU

Problemi su cena grla i kvalitet pašnjaka

Udruženi sindikati Srbije „Sloga” nedavno su ispred Ministarstva privrede, šumarstva i vodoprivrede održali protest. Jedan od razloga bila je i nezadovoljavajuća otkupna cena mleka „koja je stočarstvo gurnula na ivicu egzistencije”, preneo je list „Danas”. Iako sa protestom nije upoznat, sekretar Udruženja stočara Tomaševac, Nenad Bogdanov, smatra da treba naći sklad između onoga što poljoprivrednici žele i onoga što država može da ostvari.

MLEČNOST DOBRA, CENE LOŠE
– Ključna je dobra komunikacije između nas i nadležnih. Niko ne očekuje da to bude nešto idealno, ali smatram da se uz ozbiljan razgovor može doći do rešenja koje bi zadovoljilo obe strane – izjavio je Bogdanov.
Kako ističe naš sagovornik, cela zarada u stočarstvu svodi se na ozbiljne i dobro organizovane subvencije i na pomoć od države, bez čega stočari ne bi opstali. Dodaje da je sada cenom mleka zadovoljan.
– Možemo da pričamo da je uvek potrebno da ona bude veća, ali sadašnja situacija je sasvim zadovoljavajuća – navodi naš Bogdanov.
Zavisno od količine i od kvaliteta (broja bakterija, broja somatskih ćelija, mlečne masti i proteina), cena mleka se trenutno kreće od 33 do 37 dinara po litru, plus premija, prenosi sekretar Udruženja stočara.


Kako Bogdanov objašnjava, da li je mlečnost dobra zavisi od farme i načina rada. Procenjuje da je u njegovom slučaju ona solidna.
– Ko je navikao da praktikuje samo ispaše i ništa više, ima manju mlečnost. Mi u skladu sa svojim mogućnostima praktikujemo kompletnu modernu ishranu koju savetuju stručnjaci i idemo ka tome da budemo bliže Evropi, bar po količini mleka – navodi Nenad Bogdanov.
Kako smatraju u tomaševačkom Udruženju, kada je u pitanju cena stoke situacija je trenutno kritična. Sa jedne strane nema kupaca, a sa druge, i kad se pojavi neko ko je zainteresovan, cene su nepovoljne, prenosi naš sagovornik.
– Ne možemo da dobijemo sumu kojom bismo pokrili ono što smo uložili kako bismo grlo ishranili. U tom slučaju nismo čak ni na nuli, već u minusu – ocenjuje Bogdanov.

TAMIŠ ZADAJE MUKE
Stočarima u Tomaševcu i Botošu probleme pravi Tamiš, koji svake godine bez izuzetka plavi pašnjake.
Kako su iz Udruženja stočara objasnili, svesni su da su pašnjaci namenjeni da se na njih usmeri voda i da se reka tu izlije kako ne bi potopila naseljena mesta. U rano proleće zimske zalihe hrane su se potrošile, krave kreću sa ispašom na otvorenom, i tada nadođe Tamiš, kaže sekretar Bogdanov.
– Kada dođe do izlivanja, najveća šteta bude u tome što moramo da kupujemo hranu. Zavisno od broja krava, iznos bude i do 600 evra dodatnog ulaganja po gazdinstvu – ocenio je Bogdanov.


Osim toga, adekvatna ishrana stoke dugodišnji je problem jer o pašnjacima niko ne vodi brigu, tako da oni više nemaju kvalitet kakav je nekada bio, navodi Nenad Bogdanov.
On upozorava da je posledica toga da krave ne daju dovoljno mleka, niti na vreme ostaju steone.
Naš sagovornik takođe smatra da je pandemija stočare stavila u nezavidan položaj. Objašnjava da je cena mesa na rafovima ostala ista, međutim trgovine cene spuštaju pod izgovorom da je prodaja opala. U tim slučajevima ispaštaju proizvođači i krajnji potrošači, zaključio je Bogdanov.

 • MANjE INTERESOVANjE ZA STOČARSTVO
  Udruženje stočara Tomaševac predstavlja sve stočare u selu i trenutno broji oko 15 članova. Aktivnih članova nema kao što ih je nekada bilo
  – Svi se bavimo stočarstvom jer radimo ono što najbolje znamo. Već jako dugo nisam čuo da se neko nov opredelio da se bavi ovim poslom – zapazio je Bogdanov.
  U poređenju sa desetogodišnjim prosekom, ukupan broj goveda u Srbiji na kraju prošle godine bio je manji za 2,5 odsto, broj svinja za 9,1 procenata, koza za 12,9 i živine za 13,1 odsto. Uzgajalo se jedino nešto više ovaca – zabeležen je porast od 0,7 odsto, pokazju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

 

 • SLEDEĆE GODINE IZLOŽBA
  Regionalna izložba ovaca i goveda koja se u Tomaševcu održava svakog maja, zbog pandemije, organizovaće se tek sledeće godine.
  – Nije realno da kažemo da će biti u septembru ili oktobru kada se virusu ne nazire kraj. Kako su poljski radovi u punom jeku, nemamo ni dovoljno vremena da se sada posvetimo organizaciji događaja za koji nije izvesno da će se održati. Ako situacija bude povoljnija, izložba se planira za sledeću godinu – izjavio je sekretar Udruženja stočara Tomaševac.

J. Šormaz