UTICAJ ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA RAD AUTO ŠKOLA

Biće manje nesavesnih vozača
Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji je stupio na snagu 2012. godine, zatvorio je 452 auto škola u Srbiji. Na teritoriji grada Zrenjanina je od 14 škola ostalo sedam, od kojih se neke bore za opstanak. Najnovije izmene pravilnika uvedene su početkom ove godine što je debelo koštalo škole, a kako kažu vlasnici ovdašnjih škola, ima i mnogo nedostataka. Jedna od izmena jeste da za svih sedamnaest kategorija koliko ih postoji, auto škola mora da obezbedi najmanje devetnaest vozila, što malo koja u državi može da priušti.
– Od 1. januara uveden je video nadzor u učionicama i elektronski način vođenja evidencije i polaganje vozačkih ispita. Teorijski deo se radi elektronski, kao i jedan deo praktičnog ispita. Ranije je kandidat izvlačio zadatak iz koverte, dok danas to radi računar. Do 2012. smo imali tri člana komisije. Sada su to dva licencirana ispitivača, od kojih je jedan iz auto škole, a drugi iz MUP-a. Instruktor ne može da bude na ispitu ukoliko nema licencu ispitivača – objašnjava Miša Hromčik, vlasnik auto škole „Eurostart” i dodaje da postoji dobra namera da se uvede red.
Prema njegovim rečima, ranije je otvarao školu ko god je želeo. Posledica svega toga je, kaže, ogroman broj nesavesnih vozača. Smatra da se čestim izmenama u Zakonu situacija uozbiljila, ali i da je otežala rad kako i nekim školama, tako i onima koji žele da dođu do vozačke dozvole.
– Sam način polaganja ispita je mnogo zahtevniji i sada kandidat zaista može samostalno da upravlja vozilom kada položi, jer praktični ispit traje do 45 minuta i ne može da se desi da se „provuče”. Moje mišljenje je da nisu mnogo konsultovali ljude koji imaju iskustva sa radom u auto školama, kada su uvodili promene. Pojavili su se pojedini problemi koji su ometali naš rad, ali postoji volja da se pravilnik popravi – rekao je naš sagovornik.
Hromčik je naglasio da bi bilo dobro da se na obuci pored kandidata i jednog instruktora vozi i drugi kandidat, kako bi bolje uočio gde pravi greške u vožnji.
Saša Alferov iz auto škole „Saša plus” se u velikoj meri slaže sa Hromčikom da je neophodno da se uvede red, ali smatra da je video nadzor neophodniji u vozilima za vreme praktičnog polaganja ispita nego u učionicama. Kako kaže, time bi se lakše utvrdilo da li je kandidat načinio grešku tokom polaganja praktičnog dela ispita.
– Mislim da bi trebalo da uvedu pravo izbora da li će kandidat polagati ispit elektronski ili na papiru jer nisu svi informatički pismeni. Srbija nije ambijent za primenu takvog zakona, jer smo morali da uložimo sredstva u tehniku koja neće doprineti da dobijemo kvalitetnije vozače. Za to je potrebno više časova vožnji – zaključuje vlasnik auto škole „Saša Plus”.

Iva Božić