Vajdasági Hivatásos Színházak fesztiválja

A magyar nyelvű előadások sikere

Hétfőn rendezték meg a Toša Jovanović Népszínházban a Vajdasági Hivatásos Színházak 70. Fesztiválja díjkiosztóját. Az idei jubiláris szemlét a magyar nyelvű előadások sikere jellemezte. A legjobb előadásnak járó díjat az Újvidéki Színház Anna Karenina című előadása kapta. A legjobb gyermekelőadás viszont a Szabadkai Gyermekszínház magyar nyelvű Színháznak szeretettel című előadása lett.
Az Újvidéki Színház előadását összesen hét díjban részesítették. A legjobb előadáson kívül a nagybecskereki Fülöp Tímea Anna Karenina megformálásáért, Mészáros Árpád pedig Vronszkij alakításáért vehette át a legjobb női és férfi szerepért járó kitüntetést. A legjobb rendezésért Dejan Projkovszkit díjazták. Valentin Svetozarevet a díszletért, Marija Pupucsevszkát, viszont a jelmezekért jutalmazták. Egy különdíjban is részesítették az újvidéki együttest. a színpadi mozgásért Olga Panga munkáját díjazták.
A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Gusztáv a hibás mindenért című darabját két különdíjban részítették. Kokan Mladenović rednezőt a darab koncepciójáért, Igor Grekšát viszont a mozgástervért részesítették elismerésben.
A legjobb epizódszerepért Maria Medenicát, Ivo Andrić Travniki Krónika című előadásban nyújtott alakításáért díjazták. A darab a Szerb Nemezeti Színház és a Zombori Népszínház közös produkciója.
Boško Boškov Richelieu bíboros alakításáért nyerte el a gyermekelőadásban nyújtott legjobb színészi teljesítmány díját, Aleksandra Glovacki A három testőr című darabjában, amely Aleksandar Dumas azonos nevű regénye alapján készült, Predrag Štrbac rendezésében, és a Szabadkai Gyermekszínház szerb nyelvű társulata vitte színre.
A legötletesebb báb készítéséért járó Tihomir Mačković-díjat Jovan Carannak ítélték oda a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház bábtársulata Divljožder című produkciójának bábjaiért.
Draško Adžićnak ítélte oda a zsűri a legjobb zenei díjat Anton Pavlovics Csehov Ványa bácsi című darab zenéjéért a Verseci Sterija Népszínház és a Belgrádi Hartefakt Alap közös produkciójában, amelyet Andrej Nosov állított színpadra.
A zsűri különdíjban részesítette még a Zombori Népszínház Semper Idem című előadását az összjátékért. A darabot Gorčin Stojanović rendezte.
Csehov új értelmezéséért díjazták a verseci Sterija Népszínház Vanja bácsi című előadását Andrej Nosov rednezésében.
A különdíjat kapott Petar Mihajlović a Munkáskrónika című darab szövegéért. Az előadást Veljko Mićinović rendezte, a szabadkai Népszínház játszotta.
Az idei előadásokat Vida Ognjenović, Miodrag Tabački és Predrag Momčilović összetetételű zsűri bírálta el.
A díjkiosztót követően az újvidéki Ifjúsági Színház Zaljubljivanje című darabjával zárult a jubiláris 70 fesztivál.