VAJDASÁGI MAGYAR HELYTÖRTÉNETI TÁRSASÁG

Megtartotta őszi konferenciáját Kisoroszon
A múlt szombaton, október 14- én tartotta meg a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság őszi konferenciáját. A találkozót a torontáloroszi, avagy kisoroszi Torontál Magyar Oktatási – Művelődési Központban rendezték meg, Nagykikinda tőszomszédságában. Az őszi konferencia egyben tudományos tanácskozás is volt, melyen Nagybecskerek is képviseltette magát.
A részvevőket Talpai Sándor, a „Torontál” Magyar Oktatási Művelődési és Ifjúsági Központ elnöke fogadta. Az őszi tanácskozás résztvevőit Tomik Nimród a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság elnöke is köszöntötte, míg Kisorosz nevében a vendégeket Kabók Imre polgármester üdvözölte. Tomik Nimród ezt követően megnyitotta az őszi konferenciát. István Márta viszont röviden ismertette a falú történetét, valamint a konferencia menetrendjét.
A résztvevők, sok értékes és hasznos tudnivalókról halhattak. Többek között meghallgathatták Pastyik László előadását Hagyományos levéltári kutatás címen, melynek során betekintést nyerhettek, hogy miként kutathatjuk falvaink múltját. Szegedről dr Pelyach István Az 1848 –as őszi bánsági hadműveletek témával tartott előadást. Dukai Edit fiatal kutató a topolyai mozik történetét mutatta be, Kotek Szabolcs viszont a moravicai utcanevek történetéről számolt be. Fúró Andor a temerini múzeumsztrájk történetét ismertette, Német Klaudió Nem adjuk a földünket – Az ómoravicai úrbéri per története címmel tartott előadást
Az előadások után megkoszorúzták Körösi Szabó János honvédszázados sírját a kisoroszi katolikus temetőben. Az őszi találkozó közös ebéddel és fotózással zárult. A résztvevők azzal a megerősítéssel búcsúztak el egymástól, hogy jövőre a nyolcadik azaz a legújabb kiadványunk bemútatóján ismét találkoznak. A találkozó és a Helytörténeti Társaság támogatói Topolya Község önkormányzata, a Bethlen Gábor Alap és Vajdasági Autonóm Tartomány.

Précz István