VELIKO INTERESOVANJE ZA OBUKU SAMOODBRANE U KARATE KLUBU BANATSKI CVET

Jednostavni, a efikasni zahvati

Polaznice su, između ostalog, naučile kako da se efikasno oslobode hvata nasilnika i pritom „ne igrati lambadu”, kako je slikovito objasnio trener.

Samoodbrana žena ne sme da se zasniva na fizičkoj snazi nego na veštini – ovim rečima je Goran Samolovac, trener Karate kluba Banatski cvet, počeo drugi kurs samoodbrane koji je održan 6. februara u sali MZ Gradnulica. Samolovac je objasnio polaznicama, kojih je bilo oko 30, da je samoodbrana preuzimanje inicijative u fizičkom angažovanju da bi se uklonila opasnost po zdravlje i telesni integritet.
Nakon uvoda, počelo je zagrevanje, a potom i prva lekcija: kako se efikasno osloboditi hvata nasilnika i pritom „ne igrati lambadu”, kako je slikovito objasnio trener. Suština je da otimanje i vučenje ruke napred-nazad, levo-desno više podsećaju na ples nego na odbranu. Napadnuta žena trebalo bi da svoju zarobljenu ruku „cimne” prema palcu nasilnika, što su demonstrirali Goran Samolovac i Srđan Marić. Polaznice kursa su, zatim, podeljene u parove vežbale taj zahvat, pomalo i iznenađene efikasnošću tako jednostavnog pokreta.


Međutim, šta činiti ako je stisak oko ruke previše snažan ili ako nasilnik obuhvati ruke obema šakama? Tada žena poručuje napasniku „hvala i doviđenja”.
– Ruku koja vam je u problemu uhvatite drugom rukom i svoj lakat vučete na lakat onoga ko vas drži. Koliko god jak da je stisak, u momentu kada lakat dođe na lakat, pustiće. Dakle, hvala – jer mora da vas pusti, i doviđenja – jer smo u spremnoj poziciji i koliko god da smo slabi, imamo lakat kao jako oružje – objasnio je Samolovac.
Da je prilično lako, slaže se i Ivana Klać, koja je prvi put došla na obuku samoodbrane.
– Zainteresovala sam se za kurs jer je, nažalost, sve više nasilja, a žene su bespomoćne. Čas je zanimljiv, ništa nije komplikovano, a treneri lepo objašnjavaju – istakla je naša sugrađanka.
Neke sugrađanke koje su bile i na prvom kursu u decembru, došle su ponovo.
– Mislim da što više žena treba da prođe obuku, treba da nauče da se brane. Treneri su odlični, ništa nije teško naučiti, samo treba volje – poručila je Ivana Imbrišić.

  • KURS JE BESPLATAN
    Sa polaznicama kursa radili su treneri KK Banatski cvet Ivana Ristić Gerginov, Srđan Marić, Milica Metikoš, Goran Samolovac i Nikola Vukelić.
    – Počeli smo bez velikih očekivanja i marketinga i bili bismo zadovoljni da je prvi put došlo i samo desetak žena, ali su na prvi trening došle 42 sugrađanke! Kurs je besplatan, a trening traje dva sata. Razmišljamo o tome da u Klubu oformimo posebnu sekciju samoodbrane – kazao je Vukelić.

MILANA MARIČIĆ