VLADANU RADOVANOVIĆU DODELJENA NAGRADA FONDA „TODOR MANOJLOVIĆ”: Ne odričem se modernizma

Svestranom umetniku Vladanu Radovanoviću čije stvaralaštvo obuhvata slikarstvo i kompjutersku grafiku, vokalno-instrumentalnu i elektronsku muziku, književnost, taktilizam, zapise snova, projektizam, vokovizuel (tekst i slika), ideograme, danas je u baroknoj sali gradske kuće uručena nagrada Fonda „Todor Manojlović”.

Radovanović je 27. laureat ovog značajnog priznanja koje se dodeljuje za moderni umetnički senzibilitet, što ga stavlja u red sa najvećim imenima kulturne scene poput Milorada Pavića, Mome Kapora, Isidore Žebeljan, Davida Albaharija, Želimira Žilnika, Dušana Kovačevića i drugih.

Ova nagrada za mene ima poseban značaj, jer u svom nazivu nosi ime Todora Manojlovića koji je zaista značajna ličnost kada govorimo o modernoj umetnosti, koja je istovremeno i moj pravac kojeg se neću odreći. Ona simbolizuje i opisuje stil, struju, da tako kažem megastil, kojim se bavim već skoro šest decenija. Ako postoji pristup koji se zove modernizam, posle postmodernizama nemam nameru da skrećem u nešto drugo. Mogu da kažem da ću se baviti samo modernizmom posle modernizma, po svoj prilici do kraja svog života – poručio je prilikom uručenja nagrade laureat Vladan Radovanović.

Obrazloženje o odluci da nagrada koja nosi ime Zrenjaninca, velikog književnika, upravo bude dodeljena Radovanoviću pročitao je Nenad Šaponja, predsednik Upravnog odbora fonda „Todor Manojlović”.

Radovanović je čovek koji stvara na poljima modernog umetničkog senzibiliteta punih šest decenija, stoga je nagrada zasluženo otišla u njegove ruke. Njegovim opusom dominiraju vokovizuelizacije, sinestezije, integracije, i on je autor koji u mnogo čemu premašuje granice naše zemlje i svrstava se u red evropskih umetnika – naglasio je Šaponja.

Upravitelj Fonda Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”, uporedio je ovu instituciju i Fond „Todor Manojlović” sa čuvenim muzejem savremene umetnosti „Gugenhajm” koji baštini jedinstvenu i neponovljivu zbirku dela ovog važnog perioda. Poput njega, Biblioteka okuplja i čuva umetnička dela modernog senzibiliteta.

O širokom spektru delovanja ovogodišnjeg laureata govorio je Miloš Jocić, asistent na katedri za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i profesor dr Gojko Tešić, književni istoričar, esejista i biograf.

Radovanoviću je na svečanosti dodeljena povelja, umetnička slika – rad akademskog slikara Radovana Živankića i novčana nagrada.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović