VODA I DALjE U FOKUSU PAŽNjE – prečistač još nije u pogonu, delimične isporuke do kraja meseca

Havarija, nove hamikalije i oprema za osmozu

Posle teške havarije na vodovodnoj mreži u Zrenjaninu, do koje je došlo u ponedeljak oko 11 časova u blizini raskrsnice Bulevara Milutina Milankovića i ulice Žarka Zrenjanina, snabdevanje vodom je normalizovano u utorak oko 13 časova, uz probleme sa protokom i pritiskom u mreži koji su potrajali još nekoliko sati.
Bez vode su najpre, već oko 13 časova u ponedeljak, ostali žitelji dela Bagljaša, koji se neposredno snabdevaju iz presečenog magistralnog voda prečnika 700 milimetara. Zbog složenosti otklanjanja kvara oko 22 časa prekinut je dotok vode u celom gradu.
Iz JKP „Vodovod i kanalizacija” poručuju da, iako je snabdevanje vodom stabilizovano, kvar još nije sasvim otklonjen. Koliko će sanacija oštećenog magistralnog voda trajati, teško je reći. „Vodovod”, međutim, energično negira nagađanja da ima ikakve povezanosti između prekida vodosnabdevanja i fabrike vode.
Dva dana kasnije, u sredu, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je, po drugi put za pet dana, u pratnji nekoliko odbornika pozicije i opozicije, posetio fabriku vode na Mihajlovačkom putu. O rešavanju problema zbog kojih je obustavljena prerada vode u fabrici koju je izgradio konzorcijum „Sinerteh”, javnost je obavestio prvi čovek konzorcijuma Nenad Obradović.
– Proces prečišćavanja vode je izmenjen. Umesto tri hemikalije, u pred-tretmanu sad ćemo koristiti jednu, radi se o polimernom jedinjenju aluminijuma što će otkloniti nezgodu zbog koje smo proletos obustavili isporuku prečišćene vode. Oko 23. jula trebalo bi da stignu rezervni delovi, što će osposobiti inače osetljiv proces reverzne osmoze i omogućiti nam da u potpunosti saniramo postrojenje – istakao je Obradović.
– Nažalost, morali smo neplanirano da naručimo i dve pumpe velike snage koje su nam „otišle” zbog rada „kreni-stani”. Do kraja meseca u javnu mrežu biće pušteno 35 do 40 procenata prečišćene vode. Dakle, voda još neće biti kompletno ispravna, ali će njen kvalitet biti bitno poboljšan – najavio je Obradović.
U odgovoru na novinarsko pitanje Obradović je saopštio da je postignut sporazum sa izraelskim inženjering-konzorcijumom „Rimon – Avital”, koji će na osnovu finansijske i tehničke pomoći imati 50-procentni udeo u konzorcijumu koji upravlja postrojenjem. -Radi se o kompanijama koje su već duži niz godina prisutne u našoj zemlji. I „Erste banka” koja nas prati i država Srbija izvešteni su o vlasničkoj promeni koja sledi – saopštio je Nenad Obradović.

M. S-n.