DARKO KARAN, PREDSEDNIK KOŠARKAŠKOG SAVEZA VOJVODINE

Dobili smo najviše ocene za organizaciju EP
Jedan je od najzaslužnijih ljudi što se zrenjaninska košarka polako vraća na svetsku mapu, jeste predsednik Košarkaškog saveza Vojvodine Darko Karan. Klubovi su sve bolji, a Grad dobija organizacije velikih takmičenja. Na toj funkciji Karan je od 2014, a pre toga je takođe bio u košarci kao uspešan predsednik Ženskog košarkaškog kluba „Proleter” koji se takmičio u Super ligi.
Upravo je završeno Evropsko prvenstvo (EP) za košarkašice koje se igralo u Letoniji, Nišu, Beogradu i u našem gradu.
– Na sednici Upravnog odbora Košarkaškog saveza Srbije Zrenjanin je javno pohvaljen za organizaciju. Svakako da je grupa koju je naš Grad ugostio, bila jedna od najatraktivnijih i da su Zrenjaninci imali prilike da gledaju više nego kvalitetnu žensku košarku. Zaista imam potrebu da pohvalim zrenjaninsku publiku koja je punila halu sva tri dana i koja je vodila našu reprezentaciju do tri veoma bitne pobede.

Poseta tokom EP?
– Mogu da kažem da je poseta bila odlična, smeštajni kapaciteti su bili popunjeni do poslednjeg mesta, a igračice, stručni štabovi, sudije, menadžment i navijači bili su više nego zadovoljni uslugom u Zrenjaninu. Mnogi ugostiteljski objekti su udvostručili svoj promet tokom tih par dana. Zanimljive su bile i navijačke boje, navijači Belgije su se mogli videti u brojnim kafićima sa svojim crvenim navijačkim dresovima. U svakom slučaju Zrenjanin je tokom tri dana odisao košarkom.

Bilo je komentara zbog kratkog prekida usled stvaranja kondenza na klima uređaju…
– Ne smatram to propustom, takve stvari se dešavaju i često ne možemo uticati na to. Znam nekoliko primera kada je kondenz koji je stvarao kapljice, pravio problem u Američkoj NBA ligi, ali to nikom nije zamereno. FIBA je dala najviše ocene Zrenjaninu i to je pravi pokazatelj kakvi smo domaćini bili.

Naredni događaji u Zrenjaninu?
– Zrenjanin je položio ispit zrelosti na ovom EP, tako da smo spremni i za velika naredna takmičenja. Već 7. avgusta očekuje nas prijateljska utakmica u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo u Kini, u kojoj će se sastati Srbija i Finska. Biće to prilika da na delu vidimo zvezde poput Miloša Teodosića, Bobana Marijanovića, Nikole Jokića, Bogdana Bogdanovića i drugih. KSS je blizu odluke da se i finalni turnir Kupa Radivoja Koraća igra tokom februara u Zrenjaninu, tako da ćemo imati priliku da vidimo naše najbolje klubove u Kristalnoj dvorani, a možda čak i večiti derbi između „Crvene zvezde” i „Partizana”.

Koliko će ovo prvenstvo uticati da se u našem gradu popularizuje ženski sport, pre svega košarka?
– Ženskakošarka je dobila mnogo, videli smo mnoge devojčice sa svojim roditeljima da gledaju utakmice na kojima su košarkašice Srbije postale novi sportski heroji. Naš zrenjaninski „Proleter” će se od ove sezone takmičiti u Prvoj ligi, tako da očekujem pravu ekspanziju ženske košarke u Zrenjaninu.

  • USPESI KOŠARKE
    – Pored uspeha ŽKK „Proleter” koji je ušao u Prvu ligu, očekujem da će se i debitant u Drugoj ligi KK „Sveti Đorđe” pokazati u najboljem svetlu, te da će i „Proleter” u istom takmičenju biti na visini zadatka. Svi zajedno možemo biti ponosni na košarku u našem Gradu.

Damir Petrović