ZADRUGA „AGROSOJ” IZ NEUZINE SE PRILAGOĐAVA TRŽIŠTU

Okreću se voću i povrću

Približno hiljadu hektara oranica obrađuje Zemljoradnička zadruga „Agrosoj” iz Neuzine. Direktor Nandor Vereš i zadrugari zadovoljni su prošlogodišnjim učinkom. Unazad nekoliko godina „Agrosoj” stalno beleži rast prometa i sa 300 kooperanata bliži se vrhuncu ove faze svog 13 godina dugog postojanja.
– Došlo je vreme da krenemo u susret promenama koje vidimo u okruženju i koje će uskoro stići i kod nas. U narednih sedam godina nameravamo da pod sistemima za navodnjavanje imamo 150 hektara, te smo ove godine investirali u dva bunara, a sledeće godine nastavljamo istom dinamikom. Na približno petini pomenute površine imaćemo voće (konzumnu višnju, dunju, šljivu, trešnju), a ostalo će biti povrće. Višnju već imamo na četiri hektara, a u 2019. ovom voću namenićemo još 12. Kao deo dugoročnog plana, prošle godine izgradili smo skladište kapaciteta 4.000 tona, a ove godine skoro trećinu tog prostora modifikovaćemo u hladnjaču. Povrće i voće nameravamo da prodajemo kada ga na tržištu ima najmanje, te je zato izgradnja dodatnog skladišta. Desetogodišnja perspektiva je da pokušamo da veći deo proizvodnje preradimo, upakujemo i prodamo krajnjim potrošačima u zemlji, ali i u inostranstvu – kaže Nandor Vereš, inače diplomirani inženjer organizacionih nauka .
Analize rukovodstva ZZ „Agrosoj” pokazuju da mali poljoprivredni proizvođači, pa makar ratarske kulture gajili i na skoro sto hektara, teško opstaju u okolnostima kakve su trenutno na tržištu.
-Naša ideja je da i njih, naše manje kooperante, ubedimo da se preorijentišu na proizvodnju povrća i voća. Ne u plastenicima, već na otvorenom, i pod sistemima za navodnjavanje. To traži više ljudskog rada, ali to je nešto za šta ima kapaciteta skoro svaka porodica na selu. Mnogo je vrednih ljudi, te im samo treba ponuditi pravac kojim će moći sigurno da krenu znajući da njihovi napori neće biti uzalud. Verujemo da smo svi trenutno u jedinstvenom trenutku kada svet traži zdravu hranu i na nama je da tu šansu uhvatimo. Trebaju nam nova znanja, prerada proizvoda, logistika, marketing. U taj prelaz moraju da se uključe i pomognu ga mesne zajednice, opštine, poljoprivredno stručne službe. Ljudima treba omogućiti da na delu vide šta im predlažemo, kako bi što brže prevazišli početne boljke svake proizvodnje. Ono što smo postigli u ratarstvu pokušaćemo da ponovimo u povrtarstvu i voćarstvu. Na poljoprivrednicima je da proizvedu, a mi ćemo rešiti sve ostalo – veli Nandor Vereš dodajući da u saradnji sa zrenjaninskom „Carskom baštom” „Agrosoj” kreće novim putem, naravno ne zapostavljajući ratarstvo, plasman repromaterijala kao i otkup robe, kojim se ova firma uspešno bavi niz godina unazad.
Zadruga „Agrosoj” zapošljava 14 ljudi, a za agronoma je upravo otvoreno radno mesto.
– Zaposleni su naše najveće blago, imamo ekipu vrednih, poštenih i dobrih ljudi uz koje je zadovoljstvo raditi i razmišljati o budućnosti. Usled povećanog obima posla i planova koji treba da se realizuju ovde računaju na još mladih i ambicioznih stručnjaka od kojih se očekuje da svojim znanjem i energijom unaprede poslovanje preduzeća – veli Nandor Vereš.

  • ZAKUPILI 111 HEKTARA „BRATSTVA JEDINSTVA”
    Zadruzi „Agrosoj” Agencija za licenciranje stečajnih upravnika dala je u zakup 111 hektara zemlje, vlasništvo AD „Bratstvo jedinstvo” u stečaju. Ova zadruga jedina je poslala ponudu i prihvatila da po hektaru arendu plati 231 evro neto (u dinarskoj protivvrednosti), evro više od predviđene minimalne cene. Pomenutih 111 hektara, za koje će platiti zakup od 25.640 evra, „Agrosoj” će koristiti do kraja oktobra ove godine.

Z. Dedić