ZAPRAŠIVANJE KOMARACA NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA JE U TOKU

Invazija na krvopije iz vazduha i sa zemlje

Dolaskom lepog vremena pojavili su se komarci na priobalju reka Tise i Tamiša, kažu sugrađani koji su ovih dana boravili u tim predelima, a obratili su se našoj redakciji. Kako saznajemo, u okviru ovogodišnje sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca i krpelja tretmani su počeli početkom aprila, a izvođač usluge je firma „Ciklonizacija” iz Novog Sada, kojoj je ovaj posao bio poveren i prethodnih godina.
Prema rečima Daria Aćimovića, menadžera za odnose sa javnošću u „Ciklonizaciji”, suma izdvojena iz gradskog budžeta za suzbijanje komaraca je kao i prethodnih godina, oko 24 miliona dinara, dok je za tretiranje krpelja izdvojeno oko milion dinara. Na pitanje da li će biti dovoljno novca da se pokriju svi troškovi, Aćimović kaže da je teško tačno predvideti koliko će novca biti neophodno, jer nijedna sezona suzbijanja komaraca nije ista.
– Lokalne zajednice kao što je Zrenjanin, moraju da vode računa o dvema vrstama komaraca. Prvi su rečni koje Zrenjanin dobija sa Tise, Tamiša i Begeja. Drugi su takozvani urbani, čija staništa su kanali, bare, septičke jame i druge stajaće vodene površine. Na brojnost rečnih komaraca utiče kretanje vodostaja, temperature, padavine. Takođe zavisi i kakva je bila zima, a kod urbanih komaraca ulogu osim temperature i padavina, igra i to da li su kanali i bare čisti, da li voda teče, da li ima rastinja… – objašnjava naš sagovornik.
Kako kaže, prvo su građanima koji imaju potencijalna izvorišta urbanih komaraca u svojim dvorištima podeljene BTI tablete. Aćimović navodi da su tretmani sa zemlje protiv odraslih komaraca u Orlovatu i Tomaševcu izvedeni 19. aprila, a u istom periodu izvedeni su i larvicidni tretmani na kanilima, kao i biološki tretmani na izlivima Tise. Takođe, serija kombinovanih tretmana sprovedena je u nedelju, 22. aprila.
– Iz vazduha su tretirani zaštitni pojasevi uz Tisu, Begej i Tamiš, a tretmani sa zemlje ULV generatorima izvedeni su u selima Aradac, Orlovat, Tomaševac, Čenta, Knićanin, Taraš, Perlez i Farkaždin – pojašnjava Dario Aćimović.
Kada je reč o krpeljima, veli Aćimović, do sada su izvedeni tretmani na naselju Šumice i uz reku Tisu. U toku je monitoring, na osnovu čega će biti izvođeni dalji tretmani.

  • ZAŠTITA ZDRAVLJA GRAĐANA
    – Sama akcija sistematske zaštite zdravlja građana od komaraca obuhvata monitoring, biološke i hemijske larvicidene i tretmane protiv odraslih komaraca iz vazduha i sa zemlje, kao i kontrolu uspešnosti tretmana – objašnjava Dario Aćimović.
  • SUZBIJANJE AMBROZIJE
    S obzirom da je sve više ljudi alergično na ambroziju, zanimalo nas je i kada će početi suzbijanje ove biljke. Dario Aćimović ističe da to zavisi od vremenskih uslova. On kaže da je još uvek rano za tretmane, a za očekivanje je da to bude u junu.

 

I. ISAKOV