ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA: Obnovljen krov na zgradi Narodnog pozorišta

Sutra, 12. marta u 19 časova biće odigrana prva predstava – „Komandant Sajler“ u rekonstruisanom objektu Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“. Tokom radova koji su trajali više od dva meseca, predstave su se izvodile u velikoj sali Kulturnog centra.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Grada Zrenjanina, rekonstrukcija je obavljena zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja i lokalne samouprave. Ministarstvo je za te namene izdvojilo četiri miliona, a Grad Zrenjanin oko dva miliona dinara.

Kako saznajemo, rekonstrukcija krova i tavanice je bila neophodna, s obzirom na to da je zbog njihove dotrajalosti došlo do prokišnjavanja na više mesta. Usledilo je i obrušavanje dela plafona u glumačkom salonu. Zbog toga je građevinska inspekcija krajem oktobra prošle godine zabranila korišćenje te prostorije, kao i dela bine.

Sanacija je zahtevala obimne radove na krovnoj konstrukciji i svim njenim delovima, zamenu dotrajalih greda, krovnog pokrivača i oluka, popravku tavanice i oštećenja na unutrašnjim i spoljašnjim zidovima, nastala usled prokišnjavanja.

Pozorište su danas posetili gradonačelnik Simo Salapura, njegov zamenik Saša Santovac i član Gradskog veća Slaviša Vlačić, a ugostili su ih direktor pozorišta Ivan Francuski i glumac Dejan Karlečik.

Gradonačelnik Simo Salapura je prilikom posete pozorištu naglasio da Grad prepoznaje veliki značaj ove ustanove kulture. On je podsetio da je u gradskoj kasi za ovu godinu opredeljeno nešto više od 372 miliona dinara za kulturu, što je 8,5 odsto od ukupnog budžeta. Samo za rad Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” planirano je više od 105 miliona dinara, dodao je Salapura.

Direktor Narodnog pozorišta Ivan Francuski upoznao je gradonačelnika i njegove saradnike sa planovima koje bi trebalo realizovati u narednom periodu. Oni se tiču infrastrukturnih radova, pre svega sanacije dela spoljnih zidova, rešavanja problema grejanja i klimatizacije velike sale. Ukazao je i na dotrajalost opreme, kao i da je potrebno renovirati sedišta i lože u najstarijoj pozorišnoj sali u Srbiji.

Foto: Grad Zrenjanin