„ZLATNI KOTLIĆ”: Proglašeni pobednici uz prisustvo ministra Ružića

Manifestaciju 34. „Zlatni kotlić“ , koja se održava u okviru 32. „Dana piva“, otvorio je sinoć ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, na Trgu slobode u Zrenjaninu. Istovremeno je održan i 10. Memorijal Đula Farkaš. Na Trgu slobode su se predstavili i mađarski gradovi prijatelji Zrenjanina sa kojima naš grad uspešno sarađuje – Bekeščaba, Debrecen, Đula, Mako i Morahalom.

KOTLICC_resize

Prvo mesto na takmičenju u pravljenju riblje čorbe osvojio je Dušan Lukin iz Kikinde, iz Udruženja građana Da se ne zaboravi”. Drugo mesto pripalo je Željku Janjiću iz Stajićeva, iz Udruženja kuvara amatera, dok je trećeplasirani bio Radovan Subin iz Kikinde, takođe iz Udruženja Da se ne zaboravi”. Nagrade najboljim kuvarima uručili su zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i pomoćnici gradonačelnika Simo Salapura i Duško Radišić.

– Prekogranična saradnja sa Mađarskom i Rumunijom, povlačenje sredstava od Evropske unije, korišćenje raznih grantova i iskustava jesu dobar pokazatelj odličnog menadžerskog potencijala koji grad Zrenjanin poseduje – rekao je na otvaranju manifestacije Branko Ružić. – Mislim da jedan profesionalan i moderan odnos i poimanje rukovođenja ovim značajnim gradom u velikoj meri doprinosi da se svi ovi sadržaji prenesu onim krajnjim korisnicima, a to su građanke i građani Srbije, Srednjobanatskog okruga, AP Vojvodine. Zrenjanin je dobar primer kako se može afirmisati ono što nam stoji na dohvat ruke, ali što ne uspevamo uvek da iskoristimo. Pohvalio bih i gradonačelnika i čitav tim koji on predvodi ovde u Zrenjaninu, za sve što je urađeno, uključujući i afirmaciju i saradnju s pet opština iz Mađarske. To je put i način kako afirmisati i evropske vrednosti.

KOTLIC 01_

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Morahaloma, Zoltan Nogradi.

– Ovde sam da reprezentujem turističku ponudu i nadam se dobroj budućoj saradnji, a radujem se i budućem projektu za izgradnju Srpsko-mađarskog kulturnog centra u Morahalomu – istakao je Nagradi. – Želja nam je takođe da napravimo zajedničku regiju, jer ne želimo da gubimo ono što smo prethodnih godina imali, a to je odlična saradnja koju sada želimo da podignemo na viši nivo. Zahvaljujem se gradonačelniku Zrenjanina na prijemu i ukazanom gostoprimstvu, kao i predstavnicima mađarskih gradova koji ovde reprezentuju svoju kulturu i tradiciju i drago mi je što puno ljudi iz vašeg grada i iz Srbije posećuje banju u Morohalomu. Uz podsticaj Evropske unije, saradnja će se odvijati najpre na polju kulture, a Morahalom se prihvatio da bude most između Evropske unije i Beograda i svih lokalnih samouprava u Srbiji. Danas sam već razgovarao sa gradonačelnikom Janjićem da po uzoru na našu banju, u Zrenjaninu bude izgrađena slična. Znači, od jedne banje u jednoj regiji, još je bolje kada ih imamo dve.

KOTLIC 02_

Gradonačelnik Čedomir Janjić je podsetio da je poziv da dođu na Dane piva” upućen gradovima prijateljima sa kojima imamo višegodišnju saradnju.

– Sa nekima od njih sarađujemo više godina a sa nekima od nedavno, pre svega, na projektima prekogranične saradnje i rešili smo da tu saradnju produbimo – objasnio je Janjić. – Zahvalan sam i ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koji je, takođe, gost našeg grada i koji je podržao našu ideju, ali i na tome što ćemo za ovo dobiti podršku Vlade Republike Srbije, a verujem i Vlade Mađarske . U okviru ove saradnje imaćemo projekte koje ćemo zajednički realizovati u cilju razvoja obe sredine.

Aleksandar Farkaš, poslanik u Skupštini AP Vojvodine i član Organizacionog odbora „Zlatnog kotlića”, sin Đule Farkaša – Farkija, pokretač manifestacije pozdravio je goste i posetioce izrazivši očekivanja da će se tradicija koju je utemeljio njegov otac, nastaviti.

KOTLIC 03_

Ministar Branko Ružić je pre otvaranja manifestacije, sa saradnicima, državnim sekretarima Zoranom Kasalovićem i Ivanom Bošnjakom, razgovarao u Gradskoj kući sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima a prethodno je imao i sastanak sa načelnicom Srednjobanatskog okruga Snežanom Vučurević. Prijemu su prisustvovali i gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi sa saradnicima, predstavnici grada Debrecena, kao i Srpsko-mađarske privredne komore.

KOTLIC 04_

Kulturno umetnički program na Trgu slobode je počeo juće još u 16 časova, a na bini su se smenjivali muzičari I folklorci gradova gostiju i domaćina. Sugrađani i gosti su imali priliku da probaju gastronomske specijalitete gradova iz Mađarske i domaćih izlagača a majstori ribljih kotlića su kuvali riblju čorbu koje je ocenjivao stručni žiri. Ribarsko gazdinstvo Ečka je I ove godine pripremilo hiljadu litara riblje čorbe za posetioce manifestacija.

KOTLIC 05_

B. Jajić

Foto J. Drndak Njegović