ZORICA KECIĆ, DIRIGENTKINJA HORA „ŽENE MIRONOSICE”, O USPESIMA I PLANOVIMA

Rad i trud nam se isplatio

Na ovogodišnjem 11. Međunarodnom horskom festivalu u Ohridu, koji je trajao od 23. do 27. avgusta, Hor „Žene Mironosice” osvojio je treću nagradu u kategoriji odraslih ansambala, pod dirigentskom palicom profesorke Zorice Kecić. Takođe je učestvovao na ovom Festivalu i 2008. godine, pod vođstvom profesora muzike Gabrijela Vujadinova.
Ove godine u Ohridu su učestvovali horovi različitih profila i opredeljenja od duhovne, klasične, preko narodne do moderne muzike. Došli su iz raznih zemalja: Poljske, Mađarske, Turske, Češke, Rumunije, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Norveške, Litvanije, Bugarske – ukupno 30 horova. Više o Festivalu, odnosu mladih prema duhovnoj muzici, ali i budućim planovima ispričala nam je dirigentkinja hora, profesorka Zorica Kecić.
Osvojili ste još jednu u nizu značajnih nagrada, čime ste se tamo predstavili?
– U odnosu na brojno članstvo drugih horova, naš hor je brojao 16 članica. Prvi nastup nam je bio u Crkvi Svetog Kirila i Metodija na kojem smo otpevale tri duhovne pesme. Na takmičenju program nam je bio i duhovni i svetovni. Od svetovnih, otpevale smo makedonsku pesmu „Momi Tikvešanki”, šaljivog teksta uz scenske kretnje, što je za nas bilo nešto sasvim novo u okviru našeg šesnaestogodišnjeg rada, jer smo mi prvenstveno liturgijski hor. I, naravno, neizostavan je bio splet pesama iz Vojvodine sa primesom folklora. Zadovoljna sam, rad i trud nam se isplatio…
Može se slobodno reći da je Zrenjanin grad horova. Da li se mladi više okreću duhovnoj ili svetovnoj muzici?
– U Zrenjaninu postoji 27 horova, koji neguju najrazličitije muzičke profile. Tu su crkveni horovi, horovi nacionalnih manjina, sastavi koji pevaju isključivo etno ili zabavnu muziku, što sve zavisi od dirigenta. Ima talentovanih mladih devojaka i momaka, amatera i školovanih muzičara, koji se pre opredeljuju za svetovnu nego za crkvenu muziku. Uprkos tome, tokom godina našeg rada čitave porodice mladih ljudi su preko našeg hora prišle Crkvi što me posebno raduje.
Šta hor planira za narednu godinu?
– Dalji planovi hora „Žene Mironosice” su učešće na jednom festivalu u Solunu za koji smo dobili poziv od organizatora, zatim obeležavanje 17. horske slave, putovanja po manastirima. Možda odemo i do Budimpešte, ako Bog da. Hor ima podršku sveštenika crkve Svetog Arhangela Mihaila (Ruska crkva), kao i Grada Zrenjanina na kojoj smo vrlo zahvalni.

  • NAGRADE I PRIZNANjA
    Hor je 2007. godine osvojio zlatnu medalju na Međunarodnom festivalu „Dostojno jest” u Pomorju u Bugarskoj i zlatne medalje na Međunarodnom majskom festivalu u Bijeljini 2014, 2015. i 2016. godine. Nagradu Grada Zrenjanina na predlog gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića dobija takođe 2016. godine.

 

  • ŽENE MIRONOSICE
    Hor „Žene Mironosice” osnovan je 2002. godine, deluje pri hramu Svetog Arhangela Mihaila u Zrenjaninu i amaterskog je karaktera. Osnovna aktivnost članica jeste pevanje na liturgijama, ali i venčanjima, krštenjima, promocijama knjiga, izložbama, humanitarnim koncertima i prigodnim svečanostima. Pored duhovne, hor neguje i svetovnu muziku.
    Do 2007. godine horom diriguje Zorica Kecić, a od 2007. do 2013. preuzima ga profesor Gabrijel Vujadinov. Od 19. jula 2013. ponovo ga vodi Zorica Kecić, solo pevač i mecosopran, koja je i autor knjige „Značaj duhovne muzike u nastavi muzičke kulture u osnovnim školama” sa primerima duhovnih pesama.

M. Malbaški