ZRENJANINAC DEJAN FRATUCANOV, MASTER BIOHEMIJE, HOBI PRETVORIO U POSAO

Kostim mora da bude vidljiv na podijumu

Materijali, oni najfiniji, obično u crnoj, beloj i crvenoj boji, cirkoni, biseri, skice, završene haljine na lutkama nagoveštavaju čaroliju na plesnom podijumu. Jer, nije važna samo koreografija, izvođenje – celokupnom utisku doprinosi i scenski kostim…
I sve to u „DF ateljeu – DF Atelier” našeg kreativnog mladog sugrađanina Dejana Fratucnova, mastera biohemije, a potom i takmičara u plesu – kostime koje je on kreirao i izradio nose pobednici u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji…

SUBVENCIJE ZA PRIVATNI BIZNIS
– Ovim poslom krenuo sam da se bavim iz hobija. Dugi niz godina sam trenirao sportski ples (latinoameričke i standardne plesove) gde sam dosta naučio o pojmu „scenskog kostima”. Pošto imam mnogo prijatelja koji se i dalje bave plesom, profesionalnih sportista, rešio sam da svoju kreativnost i spretnost pretočim u kostime. Iako mi je struka potpuno drugačija, završio sam master biohemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu – kaže Dejan.
– Posle nekog vremena šivenja za prijatelje plesače, video sam da se ljudima sviđa to što radim, pa sam došao na ideju da to pretočim u sopstveni biznis. Naravno, tu su mi mnogo pomogle subvencije koje sam dobio od države preko Nacionalne službe za zapošljavanje, kako za nabavku opreme, tako i materijala za rad. Konkurisao sam, sastavio bizniz plan i nakon završenog konkursa dobio subvencije – dodaje naš sugrađanin.


Zbog specifičnosti ovog posla, u Srbiji se osim Dejana, ovim bavi još jedna-dve osobe. Generalno, u svetu je takođe skromna ponuda ovih artikala.
– Plesni kostim nije klasična haljina. On mora da ispuni niz kako funkcionalnih tako i estetskih kriterijuma da bi mogao da se koristi na sportskim turnirima. Postoji čitav pravilnik oblačenja (WSF-a, World dance sport federaton) koji govori o tome šta kostim sme, a šta ne sme imati na sebi. Svojom funkcionalnošću, ova specifična odeća treba da isprati ples i pokret plesača, a svojim izgledom mora da ostavi ustisak na podijumu kako na sudije, tako i na publiku – pojasnio je Fratucanov.
Plesni kostimi su karakteristični jer su unikatni, ne rade se kopije, svaki je poseban. Takođe, kostimi se odlikuju izrazito visokim stepenom ručnog rada, hiljadama zalepljenih cirkona raznih boja, perlica, bisera… Ova odeća mora biti vidljiva na plesnom podijumu. To su neke glavne stvari koje razlikuju plesni kostim od klasične garderobe.

ZADOVOLJITI ŽELJE PLESAČA
Dejan voli svoj posao jer je kreativan. Prvenstveno je potrebno izdizajnirati kostim na osnovu želja plesača koji će na najbolji način prezentovati i ispratiti ples kojim se izražavaju osećanja, a zatim tu sledi i izrada kostima koja je vrlo zahtevna a koji je , zapravo, deo cele priče. Napominje da je, kako kaže, stvarno divan osećaj kada se gotov kostim vidi na podijumu i kada se prepozna sreća plesačice dok pleše u njemu.
– Moje tržište nije samo Srbija, već se moje haljine mogu videti i u mnogim drugim zemljama sveta. Zanimljivo je da i državni prvaci Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije nose moje plesne kostime. Iako je trenutno takva situacija u svetu da su mnogi sportski turniri, pa tako i plesni, otkazani zbog pandemije, trudim se da izguram svoj maksimum i da ovaj posao „zaživi” kako na plesnoj sceni Srbije tako i da moji kostimi budu viđeni u mnogim drugim državama sveta – planovi su mladog sugrađanina.
Na osnovu modela u ateljeu i brojnih fotografija, vidi se da je Dejan Fratucanov savladao zanat, ali mu je dodao i tajni sastojak – ljubav prema plesu kojim se i sam bavio. Zato verujemo da će doseći svoje snove.
Milena Bečejac