ZRENjANINCI UJEDINJENI U POMOĆI NAJMLAĐIH SUGRAĐANA

Za lečenje skupljeno oko 3.500 evra

Krajem juna, daleko od upeklog betona i gradske gužve, na Motelu „Šumice” organizovan je humanitarni bazar za petoro dece koja su u programu fondacije „Budi human”. Veliki broj sugrađana odazvao se pozivu da kraj nedelje provede uz piknik na izletištu kako bi pomogli Ognjenu Žužiću, Tari Stojančev, Alekseju Đuranu, Vukašinu Đurinu i Slavku Živanovu. Posetioci svih uzrasta uživali su u raznovrsnom programu prikladnom za sve generacije, koji su osmislile organizatorke Slađana Velaga Praštalo i Dragica Paskaš, uz pomoć više od sedamdeset sponzora.
– Odlučili smo da se aktiviramo jer mislimo da su naša deca zapostavljena. Na ovaj način želimo da sakupimo što više sredstava za njihovo lečenje koje je neophodno i hitno. Veliki broj ljudi prijavio se da nam pomogne, što nas je pozitivno iznenadilo – kaže Velaga Praštalo.

POMOGLI GLUMCI, MUZIČARI, SPORTISTI…
Motel „Šumice”, objašnjava, odabrali su sa idejom da sugrađani nedelju provedu van kuća, uživajući u prirodi. Zrenjaninci su pozvani na piknik, porodično okupljanje i druženje, kako bi pomogli mališanima.
Organizatorke su pripremile bogat program za sve prisutne. Bazar je otvorila vrlo posećena pozorišna predstava za najmlađe „Guska na mesecu”, koju su izveli glumci zrenjaninskog pozorišta Tanja Reljin i Miljan Vuković.
– Smaram da je naša dužnost i obaveza da u ovakvim akcijama pomažemo i budemo tu. U tom pravcu treba da edukujemo i decu. Kad sam bio mali skupljali smo novac za gladnu decu Afrike, nažalost, sad je takvo vreme da su deca Srbije gladna i bolesna i da njima treba pomoći – kaže Vuković.
Nakon predstave, usledili su koncrti velikih pop zvezda Željka Vasića i Sergeja Ćetkovića, koji su se rado odazvali pozivu i učestvovali u licitaciji, kažu organizatori. Posetioce su nakon toga zabavljali zrenjaninski muzičari Nemanja Stojšić i Stefan Dragić, KUD „Đerđef” i učenici Muzičke škole „Josif Marinković”.
Pored muzičkog programa i bazara, organizovane su i radionice za decu, a uz pomoć Sportskog saveza Zrenjanina za najmlađe je priređena promocija odbojke, košarke i fudbala.
– Nije lako organizovati ovako velike humanitarne akcije. Bilo je teško naći sponzore u vreme korone. Skupili smo hranu, piće, garderobu, došlo je dosta sugrađana, nadam se da ćemo skupiti za svako dete po 100 hiljada dinara – rekla je u toku bazara Dunja Stojančev, Tarina mama.

DETALЈNE PRIPREME ZA DOBAR REZULTAT
Uz pomoć sponzora i gostiju, skupljeno je više od 403 hiljade dinara koje će biti podeljene na petoro dece za koje je humanitarna akcija upriličena. Pored toga, ističu organizatori, picerija „Akvarijus” doniraće još po 10 hiljada dinara za svako dete.
– Ranije smo organizovali bazare manjih obima na pijaci i ispred marketa, što je bilo mnogo jednostavnije. Ovaj put pripreme su trajale mesec dana. Nije bilo lako, noćima nismo spavali, borili smo se za sponzore i izvođače – kaže Velaga Praštalo.
Dodaje da je bazar na Motelu prva akcija ovog tipa koja je organizovana u našem gradu. Zadovoljni su reakcijom sugrađana i sakupljenom sumom, ali su, kaže, očekivali veću posećenost.
U planu je, najavljuje Velaga Praštalo, još humanitarnih akcija, a njihova priprema biće malo lakša jer se nakon bazara na izletištu javilo još sponzora zainteresovanih da pomognu. Sledeći događaj može se očekivati posle letnje pauze.

J. Šormaz
Foto: privatan Fejsbuk profil