101 GODINA OD OSNIVANЈA PRVOG SRPSKOG NARODNOG ODBORA: Sećajući se slavnih predaka utiremo put svetloj budućnosti

Minulo je stoleće i godina dana od kako su tadašnji najugledniji Velikobečkerečki prvaci u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice osnovali prvi Srpski narodni odbor sa zadatkom da pripremi dolazak oslobodilačke vojske, a potom i preuzme vlast u gradu, u prvim trenucima nakon oslobođenja u Prvom svetskom ratu, koje je usledilo 17. novembra iste godine. Zbilo se to na praznik Svetog apostola i jevanđeliste Luke, 31. oktobra 1918. godine. Začetnik ove ideje bio je doktor Slavko Županski koji je oko sebe okupio grupu istomišljenika i vizionara.
Odajući počast slavnim precima na spomen ploču u porti uspenskog hrama vence su danas položili gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima, kao i predstavnici institucija.

O značaju ovog događaja govorio je Milan Bjelogrlić, predsednik Udruženja članova i prijatelja Matice Srpske.

– Događaji koji su se zbili tokom novembra meseca bili su ključni u ostvarivanju viševekovnog sna srpskog naroda o ujedinjenju sa Maticom Srbijom. Ono što im je prethodilo u organizaciji i što je bilo odlučujuće jeste uloga Banata u svemu; Banat se pitao i na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu i o daljim događajima Banat je odlučivao. Tokom ratova videli smo da na ovim prostorima deluju razne sile raspada i da su iz dana u dan prisutni interesi za razgradnju države srpskog naroda. Ti protagonisti su i danas aktuelni na političkoj sceni. Mi danas, obeležavajući 101 godišnjicu od osnivanja Prvog sprskog narodnog odbora ne radimo to iz razloga proslava jubileja, nego kao nauk i opomenu da budemo budni i da nad slobodom koju smo jednom zadobili moramo da stražarimo i da je čuvamo i pazimo – rekao je Milan Bjelogrlić.

Na istorijske događaje koji su se zbili na današnji dan pre tačno 101 godinu i reči dr Slavka Županskog podsetio je istoričar Slobodan Milin pročitavši izvod iz memoarskih zapisa ovog značajnog Zrenjaninca u kojima je detaljno zabeleženo kako je rođena i sprovedena slobodarska

ideja o osnivanju Sprskog narodnog odbora.

– Naši slavni preci su znali da pročitaju znake vremena koji su se pred njima našli i da prvi u Vojvodini povedu slobodarsko kolo – naglasio je Milin.

Času istorije prisustvovali su i učenici Zrenjaninske gimnazije. Nakon prigodnog programa, venci su položeni i na kuću dr Slavka Županskog koja će uskoro postati spomen kuća otvorena za posetioce.

Nakon polaganja venaca u Narodnom pozorištu ,,Toša Jovanović“ održana je svečana akademija koju je svojim čarobnim glasom uveličala operska diva Jadranka Jovanović održavši koncert pod nazivom ,,Svet u srbiji – Srbija u svetu“. Ne repertoaru su se našle najlepše domaće pesme i arije iz svetskih opera.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović

(Opširnije u štampanom izdanju)