36. „ŽETELAČKI DANI” U MUŽLJI: OČUVANJE VIŠEDECENIJSKE TRADICIJE

I ove godine – svi su pobednici

Pored „Poni farme” familije Miler, na žitnim poljima Sunčanog jezera u Mužlji, održani su 36. „Žetelački dani”, manifestacija posvećena žetvi i novom hlebu, a sve radi očuvanja stare tradicije. Organizator je i ove godine bilo Udruženje porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus” iz Mužlje.
Cilj manifestacije je očuvanje višedecenijske tradicije predaka, izražavanje zahvalnosti za hleb nasušni i prenošenje žetvenih običaja na buduća pokolenja.
„Žetelački dani” su počeli kulturno-umetničkim programom ispred zgrade Mesne zajednice, gde je, u ime domaćina, sve goste pozdravio predsednik Saveta MZ, Ervin Palatinuš.Tokom ranih jutarnjih časova nastupili su članovi Kulturnoumetničkog društva „Petefi Šandor”, nakon čega su takmičari iz Vojvodine, Mađarske i Rumunije otišli u atar. Nadmetanje je svečano otvorio Arpad Fremond, narodni poslanik u Skupštini Srbije, a žitna polja i rad ratara blagoslovio je rimokatolički sveštenik Stojan Kalapiš.
Žetelački doručak su ekipe pripremile na različite načine. Služili su se sir, šunka, slanina, hleb, paradajz, paprika, voće, mađarske mekike – „langoš”, kiselo mleko, kolači, vino i rakije, tako da su svi posetioci imali priliku da degustiraju izvrsno pripremljene obroke.
Među 12 ekipa najbrojniji su bili Mužljanci, a bilo ih je i iz Mihajlova i Belog Blata. Nastupili su i Bunjevci iz Subotice, Tavankuta, kosci iz Pačira kod Bačke Topole i Banaćani iz Debeljače.
Žiri je i ove godine ocenjivao sastav i izgled tradicionalnog doručka, alat ekipa, odevenost takmičara i rad u polju. Činili su ga Ferenc Levai, Jožef Greguš i Atila Halai.
– Drugog dana organizovan je „Riblji dan”, u okviru kojeg su deca uzela učešće u ribolovu i učestvovala u slikarskom kampu Kluba slikara amatera – rekao je Đula Madaras, jedan od organizatora.
Najbolji kosci bili su članovi ekipe Jožefa Doboa iz Mužlje. Najlepše krstine ostavili su iza sebe žeteoci iz grupe Zoltana Budaia iz Mužlje, a najlepše strnište imali su Torđani – članovi ekipe Konja Janoša.
Najsimpatičnije su „Crepajke” Vesne Tekijaški, dok su najautentičniju opremu imali članovi ekipe Đerđa Šarkanja iz Belog Blata.
Najjači, po starinskom pripremnjen doručak, imali su Bunjevci – „Dužjanca jedan” iz Tavankuta (vođa Andrija Tumbas). Najbogatiji doručak prikazala je Asocijacija za razvoj Bagljaša Marije Janković, najlepše odeveni su bili gosti iz Debeljače, a najveseliji Mužljanci (Pal Eman). Najmlađi kosac Kalman Feher ima 31, a najstariji Šime Stanković iz Subotice 84 godine. Najbrojnija je ekipa Dorine Gombar, a najduži put do Mužlje prešao je tim iz Sarvaša u Mađarskoj.
Marin Stojin & Damir Petrović
Foto: Damir Petrović