ALŽIR U ZRENJANINU: Saradnja prijateljskih zemalja

Zrenjanin je ovog vikenda bio u znaku Alžira. Veče Alžira organizovali su Udruženje turizmologa Zrenjanin i Društvo prijatelja Alžira u Narodnom muzeju Zrenjanin i Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, povodom Svetskog dana turističkih vodiča. U Muzeju je održano književno veče na kojem je predsatvlejna knjiga Aleksande Vojinović „Sećanje na Alžir“, čiji je izdavač drugog izdanja „Sezam Book“. Vece Alzira 7

U promociji su, osim autorke, učestvovali i baletska umetnica Sonja Lapatanov, koja je ispričala svoj susret sa Alžirom, predsednik Društva prijatelja Alžira Marko Jelić, urednica izdavačke kuće „Sezam Book“ Jasmina Bukvić, član Upravnog odbora Udruženja turizmologa Zrenjanin Jaroslav Stevanov i mr Branka Jajić, koja je čitala odlomke iz knjige „Sećanja na Alžir“.

Vece Alzira 2Vece Alzira 4

U Pozorištu je potom održan koncert na kojem su alžirski muzičari, Reda Sika, Mohamed Mehdi Ferhat i Mehdi Laifaui, predsatvili publici tradicionalnu muziku svoje zemlje i nove ritmove, kao i popularne kompozicije evropske muzičke scene i Srbije.
Promociji kulture alžirske kulture i prijateljstva Alžira i Srbije, koju je pratila i prigodna filmska priča, prisustvovovali su i zamenik ambasadora Demokratske Narodne Republike Alžir u Srbiji Mahmed Sahun, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predsednikom Skupštine grada Oliver Mitrović, predstavnici političkog i kulturnog života Zrenjanina, članovi Društva prijatelja Alžira i sugrađani.

Vece Alzira 3
Gradonačelniku Janjiću je Marko Jelić uručio poseban dar, beli bernus, alžirsku odeću koja se poklanja samo velikim prijateljima.
B.J.
Foto B.J. – A.S.