Asimptomatski

Piše: Ljiljana Bailović

U momentu kada je Srbija u dva dana zabeležila (zvanično) 190 zaraženih, i još 93 trećeg dana, neko mi je na viber prosledio tekst i sliku: na desetine pacijenata čeka u dugačkom, razmaknutom nizu ispred ulaza na institut za onkologiju. Takav je sad „kućni red“ za te neodložne pacijente – neko mora na zračenje, neko na hemoterapiju, neko na kritičan pregled, i svi oni su prinuđeni da čekaju ispred zgrade, napolju, padala-ne padala kiša, svejedno koliko su pritisnuti opakom bolešću, iznemoglošću, mučninom, starošću, u zgradu ne mogu: eto, nasloni se na žardinjeru, na kantu za đubre, prilegni na klupu ako si ugrabio mesto i čekaj dok te ne prozovu, satima. Odmah me je zabolelo ispod levog rebra, ali – ovako mora zbog opasnosti od širenja korone, zdravstvene vlasti ne mogu da dozvole da tamo uđe virus, pomislila sam.
No, to su onkološki pacijenti. Ovi „obični“ se, još, veoma teško „probijaju“ do bilo kog specijaliste, pandemija diktira stendbaj, primaju se samo hitni slučajevi.
A onda sam videla objave kako nedavni fudbalski derbi na Marakani daje rezultate: povećao se broj zaraženih u Sloveniji, u Crnoj Gori – neki bili na utakmici, krišom se vratili, pa razneli i koronu. Pa su u tim državama odmah pooštrili mere. Da li su i kod nas ovih 300-400 zaraženih u vezi sa tim fudbalskim spektaklom koji smo sami sebi onomad priredili?
U tom stiže i vest kako „Zvezda“ proslavlja svoju fenimenalnu sezonu i poziva navijače da dođu u što većem broju. Od kojih svaki na tom slavlju može postati novi „rezervoar zaraze“, kako to Kisićka stručno definiše.
Kažu, život ne može da stane, sve su to mladi ljudi, puni energije, ako se i zaraze, za čas će oni to preboleti – kao Veljko (Ražnatović), ni nedelju dana i gotovo, zdrav sam, objavio na Instagramu. Bogme, i Ceca, takođe – vitalna, spremna za proslavu rođendana! Uostalom, i kladionice su poslednje zatvorili za vreme vanrednog stanja. Ti segmenti društva su najuticajniji, nema šta.
A ovi ljudi ispred onkologije očito više nisu ni vitalni, a ni uticajni. Njima će taj, samo jedan, rezervoar sa Marakane odsvirati kraj. Neće se oni družiti sa navijačima. Ali će ih sin ili unuk sresti u gradskom autobusu, na nekom šalteru, na kasi. Ni unuku neće biti ništa. Asimptomatski prenosilac.
Pa, bar da imamo neki fudbal… Ali je opšta šteta velika.