Az elmúlt hétvégén Szerbiában Nemzeti tanácsi választásokat Tartottak

A Magyar Összefogás egyértelmű győzelme

Vasárnap tartották meg a nemzeti tanácsi választásokat Szerbiában. Tizennyolc nemzeti kisebbség (magyar, roma, szlovák, román, német, ruszin, albán, bunyevác, bosnyák, szlovén, askáli, egyiptomi, bolgár, görög, lengyel, cseh, ukrán és vlah) közvetlen úton választotta meg nemzeti tanácsának tagjait, míg négy nemzeti kisebbség (horvát, orosz, macedón és montenegrói) elektorok útján választotta meg a nemzeti tanács tagjait.
A kisebbségi választói névjegyzékben 467.545 szavazópolgár neve szerepelt, akik 926 szavazóhelyen adhatták le voksukat.
A magyar nemzeti kisebbség választói névjegyzékében 129.471 választópolgár szerepelt. Az előzetes adatok szerint a szavazásra jogosultak 36,54%-a adta le voksát a vasárnapi választásokon.
A szavazatok 98,78%-os feldolgozottsága alapján a Köztársasági Választási Bizottság közétette, hogy a Magyar Összefogás listája a szavazatok 82,37%-át szerezte meg, ami 30 helyet jelent a 35 tagú Magyar nemzeti Tanácsban.
A választásokon induló másik lista a Magyar Mozgalom a Választási Bizottság adatai alapján a szavazatok 15,93%-át szerezte meg, ami 5 képviselői helyet jelent.
Nagybecskerek területén a részvételi arány 33%-os volt. A szentmihályi és erzsébetlaki polgárok járultak a legnagyobb mértékben az urnák elé. Szentmihályon 57%-os volt a részvételi arány, míg Erzsébetlakon 48%.
A Magyar Összefogás Nagybecskereken is elsöprő győzelmet atott, ugyanis listája a szavazatok 92%-át, míg a Magyar Mozgalom a szavazatok 8%-át szerzte meg.