BANAĆANI SE VRATILI IZ DEČJEG KAMPA U TREBINjU

Više od šezdesetoro dece iz opština srednjeg Banata boravilo je prošle nedelje u Dečjem kampu „Ušće“ kod Trebinja u Republici Srpskoj, gde su se okupili mladi sa prostora bivše Jugoslavije i iz evropskih zemalja. Igrala se odbojka, košarka, mali fudbal, stoni tenis… Banatski kamperi učestvovali su i na turniru u odbojci na pesku, na kojem su osvojili četvrto mesto u juniorskoj konkurenciji. Uz sportske događaje, odvijale su se i kulturne manifestacije.

– Mi Banaćani smo prikupili i poklonili Trebinjcima preko šest stotina knjiga od darodavaca – Gradske biblioteke „Žarko Zrenjanin“, žitištanske Biblioteke „Branko Radičević“, kao i iz ustanova iz Žitišta, Srpske Crnje i Sečnja, te od pojedinačnih učesnika kampa – kaže organizator boravka Uroš Milojević, predsednik zrenjaninskog Udruženja Hercegovaca i prijatelja Hercegovine. – Iz Zrenjanina smo poneli i reprodukcije radova akademske slikarke Rajne Krulj.

Uz prisustvo gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića i načelnika Opštine Gacko Milana Radmilovića, otvorena je izložba slika i predstavljen je rad zrenjaninske Biblioteke, što je sa oduševljenjem prihvaćeno. Gradonačelnik Vučurević ih je pozvao da budu gosti i na slavi grada, 18. i 19. jula.

– Za tu priliku priprema se značajna akademija, sa našim istoričarima, dramskim umetnicima, operskim pevačima. Očekujemo da se veliki broj Banaćana odazove pozivu na ovo putovanje – kaže Milojević.

I. B.