BOJANA TOMIĆ , GLAVNA SESTRA SAVETOVALIŠTA ZA MLADE, O PROBLEMIMA TINEJDžERA

Važno je osnažiti decu da iskažu svoje potrebe

Osnovano u okviru Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov” sa idejom da se kroz zdravstveno-vaspitni rad unapredi znanje o reproduktivnom zdravlju mladih, ali i da pruži podršku kada su u pitanju nedoumice o očuvanju zdravlja, prevenciji korišćenja psiho-aktivnih supstanci i zlostavljanja, Savetovalište za mlade ove godine slavi punoletstvo.
U toku jednog meseca oko 50 mladih poseti Savetovalište, a o njegovom radu, problemima adolescenata i rušenju tabua kroz seminare koje organizuju, razgovarali smo sa Bojanom Tomić, glavnom sestrom ovog odeljenja. Naša sagovornica najviše ističe značaj prevencije zbog porasta broja polno prenosivih bolesti, maloletničkih trudnoća i abortusa, koji štetno utiču na reproduktivno zdravlje.

Na koji način edukujete mlade?
– Plan rada usklađujemo u dogovoru sa školama, sa kojima imamo jako dobru saradnju. Osim držanja časova, edukujemo ih i kroz seminare koji su radioničarskog tipa. Na radionicama diskutujemo o očuvanju zdravlja, pravilnoj ishrani i prevenciji korišćenja psiho-aktivnih supstanci. U radionicama učestvuju mladi uzrasta od 10 do 19 godina, a radimo i sa studentima.

Ko sve radi u Savetovalištu?
– Stručni tim koji čine pedijatar, ginekolog, psiholog i medicinska sestra uvek je na raspolaganju. U radionicama nam pomažu i predavači iz Zavoda za javno zdravlje i Crvenog krsta, a veliki doprinos radu daju vršnjački edukatori. To se pokazalo kao dobra praksa, jer su deca mnogo opuštenija kada razgovaraju sa nekim ko je ravnopravan sa njima. U tim situacijama slobodniji su da kažu šta misle i pitaju ono što im nije jasno. Na taj način ih osnažujemo da se opuste, prevaziđu stid i sramotu i iskažu svoje potrebe.

Šta je njihov najveći problem?
– Najčešće se javljaju zbog niskog samopouzdanja, kako bi uz pomoć psihologa naučili kako da se osnaže, zatim zbog promena u pubertetu o kojima nemaju dovoljno informacija, a devojčice nam se obraćaju zbog ginekoloških problema. Primećujemo da najmanje znaju o reproduktivnom zdravlju i kontracepciji zbog mnogih tabua koji prate ove teme.

Koliko deca znaju o pubertetu?
– Uglavnom mislimo da osnovne informacije o pubertetu tinejdžeri treba da ponesu iz porodice, a sa druge strane, roditelji očekuju da će znanje o promenama koje se dešavaju steći u školi. Tako među decom dolazi do razmene netačnih ili poluinformacija pokupljenih sa interneta. Učenici šestih razreda su na časovima jako zainteresovani za ovu temu. Međutim, statistički, do promena dolazi već od desete godine. Zbog toga smatram da je o ovoj temi potrebno pričati i ranije.

Da li se u komunikaciji sa njima otvaraju nove teme?
– Očuvanje mentalnog zdravlja i način učenja u doba korone teme su o kojima smo razgovarali na radionicama u proteklom periodu. Zbog pandemije, morali smo da ih držimo onlajn, ali su uspešno realizovane. Ono što je sada postalo aktuelno je seminar prevencije zlostavljanja i zanemarivanja, u koji su uključeni stariji đaci. U poslednje vreme o tome je počelo ozbiljnije da se priča, kako bi se mladima ukazalo i na druge oblike nasilja, osim fizičkog.

Ko sve može da vam se obrati?
– Svi koji primete nešto štetno za svoje zdravlje mogu doći kako bismo ih dalje usmerili. U Savetovalište mogu doći sami, bez roditelja. Usluge su besplatne, a pregled mogu zakazati bez ikakvog papira.J. Šormaz

J. Šormaz