ČETVRT VEKA FRIZERSKI SALON „IN” ULEPŠAVA DAME IZ ZRENJANINA I OKOLINE

Umetnost stvaranja slike u kosi

Frizerka Dušanka Duška Berkov nedavno je proslavila 25 godina rada i otvaranja frizerskog salona „In” (In). Njen prvi lokal bio je u Svetosavskoj, a kasnije se preselila u Gimnazijsku ulicu. Salon je najpre bio pored škole, zatim preko puta u pasažu, a od pre šest godina Duška je ponosna vlasnica jednog od najlepših salona u gradu koji se nalazi u istom prolazu, ali na prvom spratu. Zidovi su obojeni svetlom nijansom roze boje, opremljen je stilskim nameštajem, sa plafona visi kristalni luster. Spoj je klasičnog, elegantnog i modernog stila.
Bio je sunčani četvrtak i tačno podne, a Dušku i njenu saradnicu – mlađu sestru Oliveru – zatičemo u salonu. Imale su pune ruke posla. Nasmejane i ljubazne izdvojile su vreme za razgovor sa novinarima i prisetile se početaka. U pozadini je svirala džez muzika, a maleni pas Ambra nam je pravila društvo. Pitali smo Dušku šta za nju znači ovakav jubilej.

SALON IZ MAŠTE PRETVOREN U STVARNOST
– Jubilej predstavlja dugogodišnje ulagalanje u sebe i ovaj posao da bi iz mog salona izlazile zadovoljne dame. To znači da sam i ja zadovoljna kad vidim njihova nasmejana lica, a to je suština ovog posla – kaže Duška. – Lepo se osećam nakon svih ovih godina. Ostvarila sam ono što sam želela. Te, davne 1995. godine krenula sam vrlo skromno, radeći u malom salonu u podrumu. Čim sam završila kurs za frizera na Radničkom univerzitetu, otac i nekoliko prijatelja su mi pomogli da osposobim lokal i pretvorim ga u salon.
Kako kaže, sve je uvek sama finansirala i nikada nije imala pomoć, te je bilo potrebno dve decenije da salon iz mašte pretvori u stvarnost. Poznata frizerka ističe kako je dugo bila neodlučna i da je njena prva želja bila da bude lekar, ali je život imao drugačije planove.
– Mnogo stvari me je interesovalo i shvatila sam da ne bih mogla da se posvetim medicini na način na koji bi trebalo. Jedno vreme sam živela u Atini (Grčka) pa sam kasnije počela da se bavim ovim zanatom. Pošto sam dugo šišala drugarice i porodicu iz hobija, shvatila sam da je to posao za mene – objašnjava vlasnica salona.
Ona ističe da ne pamti da je neki period bio težak, jer se posao brzo razvijao. Najveća neizvesnost je, kaže, sada za vreme epidemije korona virusa i strah da se salon ponovo ne zatvori kao za vreme vanrednog stanja. Kako navodi, njoj kao preduzetnici nije mnogo teže nego nekom njenom kolegi. U svakom poslu postoje izazovi, a Duška najviše uživa dok šiša i kolorizuje jer je to, kako kaže, stvaranje slike na kosi i nijedna frizura ne može biti ista. U „In” dolaze mnoge žene našeg grada, a da li postoje i one koje se tu friziraju više od dve decenije?

DECENIJSKO POVERENJE MUŠTERIJA
– Spomenula bih gospođu Danku (81) koja dolazi kod mene punih 25 godina. Ona se preselila u Novi Sad, ali ne želi da se frizira tamo. Veoma sam ponosna na tu saradnju. Ima dosta žena koje nam dve decenije ukazuju poverenje i to me čini jako srećnom. Mnogo njih je otišlo u inostranstvo, ali dolaze kod nas kada su na odmoru u rodnom gradu. Neke mušterije iz Nemačke doputuju samo zbog frizure – ističe Duška, a Olja dodaje da su sa nekoliko žena postale bliske prijateljice.
Olja je kao vrlo mlada postala deo tima, još dok su kod Duške radile Željka Terzić i Maja Vranjković (Kujundžić). Ona nam je otkrila da sledeće godine obeležava 18 godina rada.
– Kada sam završila srednju školu, sestra me je pozvala da pomažem u salonu. Na početku mi je bilo veoma naporno, jer sam radila po ceo dan dok su moji vršnjaci studirali i bilo mi je krivo što nemam slobodnog vremena. Međutim, imala sam tu sreću da od njih tri učim zanat. Jako mi se dopala atmosfera na poslu i kako se njih tri slažu. Kada sam kasnije stekla samopouzdanje i upoznala divne ljude, posao sam jako zavolela – navodi Olja.
S obzirom da salon nosi naziv „In” (u modi) tu se friziraju dame koje prate trendove. Kako kažu, i dalje je najtraženija balajaž tehnika (senčenje kose), a kada je reč o feniranju, moderna je talasasta kosa (izgled kose kao sa plaže), aktuelan je i kraći paž… Na pitanje da li neguju strogo poslovni odnos ili se oslanjaju jedna na drugu, obe su se složile da od samog početka imaju dobar odnos i da je to već porodični biznis.
– Između nas dve nema sujete, to smo raščistile na početku. Podržavamo se, uvek smo tu jedna za drugu. Kod nas dolaze žene koje su veoma slične našoj energiji i našim idejama i zato se dobro osećamo dok stvaramo zajedno – priča Olja i dodaje da su sa mnogim mušterijama prošle razne životne promene kao što su udaje, rođenje dece, završetak škole, razvode…


Salon „In” radi isključivo na zakazivanje kako bi svaka žena imala svoj termin kojoj se sestre nesebično posvećuju.
– Uvek pitamo mušterije kod koga žele da se friziraju, jer nam je važno da budu zadovoljne. Smatram da je kvalitet imperativ uspeha. Kvalitetan rad mora da prati i kvalitetan materijal. Jednako je važna i atmosfera u salonu – od muzike koju puštamo, ponašanja, do ambijenta u kojem sedite. Nije dovoljno biti samo dobar frizer. Zato veoma cenimo i znamo da smo uspele kad nam žene kažu da se kod nas osećaju prijatno i posebno – zaključuje Duška Berkov.

  • ODABERI POSAO KOJI VOLIŠ…
    Setre Berkov poručuju mladima da ne treba da se bave ovim poslom ako nisu sigurni da bi u njemu uživali. One su citirale kineskog filozofa Konfučija koji kaže: „Odaberi posao koji voliš i nećeš morati da radiš niti jedan dan u životu”. Naše sagovornice ističu da posao frizera donosi samostalnost i mogućnost da sebi stvorite nešto, kao i da se zavoli brzo ako za to imaš dara.

 

  • SEMINARI I OBUKE
    – Radimo sa preparatima firmi „Alterego” i „Revlon” koje često organizuju seminare gde rado učestvujemo. Pošle godine nas je Duškina kuma Tanja Šobota, frizerka iz Beograda, pozvala na prezentaciju frizera. Mi smo predstavljale svečane frizure. Uživale smo u tome, lepo je kada te kolege pohvale. Išle smo i na seminare u Italiju, a Duška je bila nekoliko puta u Londonu na Sajmu frizera u sklopu kojeg svi vodeći frizeri prave seminare – kaže Olja Berkov.

I. Isakov