DO 8. JULA OTVORENA JE 15. ZAVRŠNA IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA SREDNJOŠKOLACA

Nastava umetnosti je nezamenljiva

Pedesetak učenikaautora i njihovi nastavnici likovnog završili su ovu školsku godinu na svoj način, ne dozvolivši da ih pasivizira vanredno stanje i nastava na daljinu – po 15. put organizovali su Završnu izložbu likovnih radova zrenjaninskih srednjih škola, koja je otvorena u Kulturnom centru 11. juna. Sto dvadeset radova stvorili su mladi autori od kojih većina ima samo jedan čas likovnog nedeljno, a neki uopšte i nemaju likovno u nastavi.

RAZLIČITE TEME I TEHNIKE
Postavku već 15 godina organizuje profesorka likovne kulture Dušanka Đorđević s namerom da podstakne i afirmiše srednjoškolce da se bave likovnom umetnošću. Počelo je 2006. godine izložbom učenika HPTŠ „Uroš Predić”, a osnivanjem likovne sekcije u ovoj školi 2012. godine pridružuju se i đaci drugih srednjih škola.
Izloženi radovi nastajali su na nastavnim i vannastavnim školskim aktivnostima, kao i tokom onlajn časova, a kako se nije išlo u školu, nije bilo lako prikupiti crteže i organizovati postavku, kaže nastavnica Dušanka Đorđević.


– Svake godine bude dece koja se opredeljuju da se bave slikarstvom ili dizajnom, najviše iz Hemijske škole sa smera Modelar odeće gde se više i opuštenije posvećujemo umetnosti. Đaci imaju priliku da se razvijaju i usmeravaju nekoliko godina kroz različite umetničke predmete. Tu su i gimnazijalci, sa kojima dve godine radim na izbornom predmetu „Umetnost i dizajn”.
Pravih bisera ima i među đacima Muzičke škole koji čak ni nemaju likovno, a recimo, ove godine su dobili matematiku. Oni imaju široke umetničke sklonosti – nekadašnja učenica ove škole Teodora Lucić sada studira ilustraciju, a za likovnu umetnost su se sada opredelile Katarina Dimić i Jovana Babić – priča prof. Đorđević.
Radeći sa mladim autorima primećuje zajedničku sklonost ove generacije da ideje mahom pronalazi na internetu i potom ih „kopira” na papir.
– Jako se trude da delo fotografski predstave. Kada crtamo figuru ili portret često se dešava da telefonom uslikaju model, pa da onda kopiraju sa fotografije. Treba im pomoći da se oslobode tog grča, da ne mora sve da liči. Zato sa njima radim različite teme i tehnike – objašnjava Dušanka Đorđević. Ističe da je ovaj trend posledica minimalizovanja umetnosti u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, gde radi mnogo dobrih profesora likovne kulture.

VAŽNA JE SARADNjA…
– Estetska, pedagoška i terapeutska svrha umetnosti je nezamenljiva, pogotovo u ranom i pubertetskom uzrastu kada se formira ličnost. Ima učenika koje ne interesuju škola i učenje, ali nonstop crtaju i dolaze na sekcije – navodi prof. Đorđević.
Kako sa učenicima neguje saradnički vid nastave, tako su, kao i prethodnih godina deo posla oko organizacije izložbe obavili učenici. Aleksandar Mladenović iz drugog razreda HPTŠ „Uroš Predić”, budući grafički dizajner, kreirao je plakat izložbe, a trio gimnazijalaca – Luka Števin, Katarina Banjanin i Anastasija Kotarica, već uigran u javnim nastupima, vodio je deo programa na otvaranju.
Realizaciju izložbe pomogli su i profesori likovne kulture i mentori đaka Ana Stanar, Jovana Solomun i Branko Đukić.
Na postavci se mogu pogledati i skice koje su ušle u uži izbor za izradu murala koji će krasiti dvorište Zrenjaninske gimnazije. Reč je o projektu pod nazivom „Oslikavanje” đaka Gimnazije koji pohađaju izborni predmet Umetnost i dizajn, a koji sprovode zajedno sa nastavnicima i vršnjacima iz Tehničke škole u Kikindi.
Podršku za ovaj projekat pružile su kompanije „Diginet” i „Persu”.

  • UMETNOST I DIZAJN
    Mural u okviru projekta „Oslikavanje” trebalo je da bude završen ovog proleća, međutim, vanredno stanje odložilo je izradu za jesen. Do sada su organizovani radionica o slikanju murala i konkurs za odabir idejnog rešenja. „Oslikavanje” je bila glavna aktivnost ove godine na predmetu Umetnost i dizajn, kaže Marina Vuletić, učenica drugog razreda Gimnazije. – Sviđa mi se što možemo da radimo projekte i praktičan rad kojih inače nema u nastavi likovnog – kaže ona. Najzanimljiviji časovi Umetnosti i dizajna za Luku Števina bili su oni posvećeni objedinjenim umetnostima nakon čega su išli na mjuzikl „Mama mia”, u Pozorište na Terazijama. Luka, učenik drugog razreda gimnazije, bavi se glumom, a 22. juna izaći će na prijemni na Fakultetu dramskih umetnosti.

Milana Maričić