DOKLE SE STIGLO SA SPROVOĐENJEM PROJEKTA GASIFIKACIJE ZRENJANINSKIH SELA

Finalizacija radova sledeće godine

Posao gasifikacije devet zrenjaninskih sela, započet lane, napreduje planiranom dinamikom. Mreža je u potpunosti izgrađena u Knićaninu, Čenti, Farkaždinu, Belom Blatu, Tomaševcu, Orlovatu, Tarašu i Jankovom Mostu, a u završnoj fazi su i radovi u Perlezu, kažu iz JP „Srbijagas”. Pored toga, radi se i na dovođenju gasa do domaćinstava u Ečki, kao i u industrijskoj zoni Jugoistok-Ečka, što bi trebalo da bude završeno u prvoj polovini naredne godine.

DOVODNI GASOVOD I MERNE STANICE NA PROLEĆE
Takođe, u potpunosti je izgrađeno oko 40 odsto dovodnih gasovoda, a za preostali deo izrađuju se planska dokumenta, koja će biti završena na proleće, nakon čega bi trebalo da počne izgradnja. U toku je i izrada merno-regulacionih stanica, a one bi trebalo da budu ugrađene takođe na proleće 2021. godine, najavljuju u „Srbijagasu”.
Projekat gasifikacije obuhvata formiranje 76 kilometara gasovoda srednjeg pritiska (do 16 bara), 10 merno-regulacionih stanica i oko 230 kilometara distributivne gasne mreže, navodi JP „Srbijagas”. Time će biti omogućeno snabdevanje gasom 13.000 domaćinstava, kao i industrijskih potrošača u svim mestima na teritoriji Zrenjanina. Kako ocenjuju iz ovog javnog preduzeća, zainteresovanost građana za priključenje na gasovodnu mrežu je velika, naročito imajući u vidu da se sada mogu prijaviti za priključak pod povoljnijim uslovima (780 evra na 36 mesečnih rata).

Foto: Grad Zrenjanin

DOMAĆINSTVA ČEKAJU SPAJANjE MREŽE SA GASOVODOM
U Mesnoj zajednici (MZ) Knićanin kažu da se tri četvrtine ukupnog broja domaćinstva već izjasnilo za priključenje na gasnu mrežu.
– Interesovanje je dobro, za uvođenje energenta prijavilo se 300 porodica. Svi koji se blagovremeno jave, dobiće gas „do ispred kuće”, besplatno. Glavni vod, zapravo prsten oko sela, dug 23 kilometara, uveliko je završen – navodi Srbislav Stojković, sekretar MZ „Knićanin”.
Prošle godine urađena je ulična mreža u Belom Blatu, dok se na instalacije i priključke još uvek čeka, navode iz tamošnje Mesne zajednice.
– Mreža je prošla pored svačije kuće. Pošto još uvek nije spojena na gasovod, nije se počelo ni sa priključcima za domaćinstva, a nemamo informaciju kada će to biti. Trenutno se izvode radovi na glavnom vodu na beogradskom putu – objašnjava Miroslav Markuš, predsednik Saveta MZ „Belo Blato”.
Prema njegovim rečima, žitelji sela su iskazali veliko interesovanje za uvođenje gasa u svoje domove. Dodaje da su dosadašnji radovi u selu dobro protekli.
– Bilo je sitnih problema koje su popravili i uglavnom je sve vraćeno u prvobitno stanje, rovovi su zatrpani, tako da meštani nisu imali posla za majstorima – kaže Markuš.

PERLEZ: TROTOAR VRAĆEN U PRVOBITNO STANjE
Radovi su se početkom ove godine nastavili i u Perlezu gde je u ulicama završena kompletna gasifikaciona mreža. Sekretar MZ „Perlez” Miloš Minić kaže da meštani sada čekaju da se ona spoji sa glavnim vodom.
– Po evidenciji koju je vodila MZ, od preko 1.000 domaćinstava, u Perlezu je pre početka radova za priključak na mrežu bilo zainteresovano oko 250. Trenutno nemamo informaciju o broju prijavljenih jer su meštani upućeni na JP „Srbijagas” – kaže Minić.
Za potrebe postavljanja cevi izvođači su lupali beton na stazama u selu, ali je kasnije sve vraćeno u prvobitno stanje.
– Kada su u pitanju krupni radovi, normalno je da dođe do manjih oštećenja, ali je sve sanirano – navodi sekretar MZ „Perlez”.
Kaže i da je njihov zadatak bio da obaveste Perležane o mogućnostima priključenja, ali da se sada sve informacije o uslovima prijave i ceni priključka mogu dobiti preko centrale JP „Srbijagas” u Zrenjaninu (023/548-448).
Projekat gasifikacije vrednosti 14 miliona evra realizuju Grad Zrenjanin, JP „Srbijagas” i firma „Bobar Beška”. Kako je ranije obavestila Gradska uprava, kako bi se stvorili uslovi za privlačenje investitora, Projektom će biti rešeno i snabdevanje industrijske zone „Jugoistok”.
J. Šormaz