DRUŽENJE ŽENA „SVA LEPOTA SVETA” OBELEŽAVA VREDAN JUBILEJ – 35 GODINA POSTOJANJA I RADA

Udruženi u lepoti, ljubavi i šarmu

Slogan Druženja za žensku Novu godinu je uvek isti – „Muškarcima ulaz nije zabranjen, ali nije ni dozvoljen”, na bedžu su ženske usne, a zaštitni znak im je Banatski kolač
Kada je devedesetih godina prošlog veka novinar i urednik lista „Zrenjanin” Momčilo Moma Stojkov došao u Hotel „Vojvodina” na proslavu Ženske nove godine, gde je bilo više od 400 dama, uzviknuo je: „Pa ovde se skupila sva lepota sveta”. Tako je ovo Druženje (ne Udruženje) dobilo kuma i ime koje nosi već 35 godina. Sve je počelo novembra 1985. godine kada je grupa žena, na čelu sa Katarinom Kaćom Halasović, rešila da svoja druženja i zvanično registruje i osnuje Druženje „Sva lepota sveta”.
– Kroz naše Druženje prošlo je više od 65.000 žena, uspostavljena je saradnja sa 25 gradova u Srbiji i Vojvodini, sa 12 mesta potpisana je povelja prijateljstva. Na naše proslave, manifestacije i doček nove godine dolaze dame iz cele zemlje, mi sve goste rado prihvatamo – kaže Katarina Halasović.
Članice Druženja organizovale su i razne manifestacije, među kojima su „Vešte ruke” gde su izlagale svoje ručne radove, a pokazale su i umeće u izradi torti i kolača. Osmislile su i „Uskršnji bal” po pravoslavnim običajima, „Veče šale i smeha”, pa brojne proslave 8. marta. Sve su to dame radile na bazi dobrovoljnosti, a dobrodošla je svaka žena, bez obzira na godine, obrazovanje ili nacionalnost.
– Rado se uvek prisetimo nekih prošlih dana, imamo mnogo uspomena sa zajedničkih druženja, fotografije, snimke, zapise. Nekoliko žena postalo je zaštitni znak našeg Druženja. Radislava Bogaroški je napravila bezbroj divnih torti, a Banatski kolač je najčešće mesila Nada Šijački, svi su od nje tražili recept – ističe Kaća Halasović.
„Sva lepota sveta” gostovala je 10 puta u kultnoj emisiji „Promenada” Milorada Crnjanina, u emisiji „Dodati život godinama” bile su četiri puta, u „Žikinoj šarenici” 15 puta, u „Znanju imanju” tri puta, a u serijalu „Ipak se okreće” dva puta.
– Učestvovale smo na Kragujevačkom sajmu, na Žetelačkim običajima, kuvale smo na čuvenoj „Pasuljijadi” u Tavankutu, ostvarile smo saradnju sa „Zavičajcima”, Društvom dijabetičara. Ipak, naša prepoznatljiva manifestacija je bila i ostala Ženska nova godina. To je divno, nezaboravno druženje u veseloj atmosferi – naglašava naša sagovornica.
I u ovo vreme epidemije, članice „Lepote” koje imaju više od 65 godina i ne mogu da izađu iz svojih domova, održavaju kontakte, čuju se telefonom i jedva čekaju da se život vrati u normalu.

  • KUVAR SA MALIM RECEPTIMA
    Druženje „Sva lepota sveta” je imala i svoj književni konkurs gde su podršku dobile od poznatog književnika Radivoja Šajtinca, koji je konkurs nazvao „Žena, ljubav, sjaj”. Druženje je objavilo i svoj kuvar sa receptima – „Kuvajte sa nama”. On je u dva navrata objavljivan na četiri strane lista „Zrenjanin” kao poklon čitateljkama.

Žarko Cvetić