FOTO-GALERIJA: Svetosavski bal 2019.

Svetosavski bal koji 19. put organizuje humanitarna organizacija ,,Svetosavljeˮ održan je sinoć u baroknoj sali gradske kuće. Po tradiciji protekao je u znaku sećanja na lik i delo najvećeg srpskog prosvetitelja, učitelja i arhiepiskopa Svetog Save, ali i značajnog jubileja, 800 godina od autokefalnosti (samostalnosti) Srpske pravoslavne crkve.

Kum ovogodišnjeg svetosavskog bala bio je Goran Kovačević, vlasnik kompanije ,,Gomeksˮ, a kumstvo za narednu godinu predao je Nedeljku Staniću.

Obred rezanja slavskog kolača, kojim je bal i započeo, predvodio je protojerej dr Ninoslav Kačarić, uz sasluženje sveštenstva.

– Sveti Sava je bio princ, prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve, svetitelj, ali pre svega čovek koji je uspostavio kičmu i temelje srpskog naroda koji su vekovima čuvali njegov duh. Ti temelji omogućavali su našem narodu da u vremenima viševekovnog ropstva, ratova i stradanja opstane i postane deo moderne zajednice svetskih naroda.  Njegove ideje preživele su ispit vekova, postavši opšteprihvaćeni model zasnovan na ljubavi, humanizmu i veri. Zato moramo da čuvamo Svetog Savu od sebe i svojih svakodnevnih potreba, da ga sačuvamo za buduća pokolenja, koja će u rešavanju svojih problema u njemu pronalaziti inspiraciju i nadu. Duboko verujem da  ako očuvamo Savin lik i delo,  naša će Srbija postati dobro mesto za sve nas i buduće naraštaje – istakao je u obraćanju Goran Kovačević.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac podsetio je na prvi svetosavski bal koji je održan u Beču 1846. godine na inicijativu kneza Miloša Obrenovića. Cilj i inicijativa bio je da sve znamenite Srbe tog vremena i evropske diplomate okupi na jednom mestu, i da zajedno sa njima predstavi šta je to što mi kao narod imamo, i time nas uključi u evropske i svetske  tokove istorije.Santovac je podsetio da je organizacija ,,Svetosavljeˮ nedavno dodelila stipendije učenicima i studentima.

Nisu zaboravljeni ni učesnici svetosavskog likovnog i literarnog konkursa koje je ova Organizacija priredila, a najboljima su dodeljene vredne nagrade.

Osnovnim školama ,,Dr Jovan Cvijićˮ, i ,,Mladostˮ, kao i srednjoj Medicinskoj školi uručene su ikone Svetog Save, a do sada je, prema rečima predsednika ,,Svetosavljaˮ Dragana Vidakovića, školama na teritoriji Zrenjanina i opštine Žitište uručeno 350 ikona, a namera Organizacije je da svaka škola i učionica dobiju po jednu ikonu.

U programu su nastupili i članovi Kulturno-umetničkog društva ,,Pionirˮ koji su se predstavilji dvorskim igrama.

Veče je svojim glasom, a pre svega rečima i mislima upotpunila glumica i prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Žigon, predsednica Društva srpsko-ruskog prijateljstva i umetničkka rukovoditeljka ansambla ,,Kosovski božuriˮ.

M.Malbaški

Foto: Jovan Njegović Drndak