GENERACIJE MLADIH MUZIČARA DONELE NAGRADE I PRIZNANJA SA MNOGIH TAKMIČENJA

Rad i upornost se uvek isplate

Duvači, solo pevači, violinisti, đaci Osnovne i srednje muzičke škole „Josif Marinković” nastavili su da nižu uspehe uprkos izazovima. Zaželeli su se koncerata, nastupa pred publikom, druženja sa kolegama, razmene iskustava. Profesori su se trudili, uz sve mere, da organizuju probe i snimanja i da materijal pošalju na nekoliko smotri.
Na Međunarodnom takmičenju duvačkih orkestara u Belorusiji, u izuzetno jakoj konkurenciji od 90 umetnika, iz 18 država sveta, zrenjaninski „Diksilend” bend osvojio je „Gran pri” za drugo mesto. U maju je održano 9. „Bras” takmičenje u Pančevu na kojem su učestvovali: Mihailo Prokić, koji se okitio titulom laureata, i Slobodan Miljanić, koji je osvojio prvo mesto. Uspešni su bili i trombonisti Vuk Simić i Vladimir Aleksić, koji su se kućama vratili kao laureati. Podrška su im bili korepetitori Tijana Cerović, Doroteja Ćirić i Nemanja Števanov.

MUZIKE NIKAD DOSTA
– U junu je četvoročlana ekipa bila na Republičkom takmičenju osnovnih muzičkih škola u Vršcu, a Vuk Simić je osvojio prvu nagradu. Mogu samo da kažem da sam ponosan, ne samo na svoje đake, već i na generacije mladih i svestranih muzičara koje smo iškolovali – rekao je Branislav Gagić, profesor trombona.
Vuk Simić završava sedmi razred osnovne i treći Muzičke škole na odseku za trombon. Odličan je učenik i planira da dogodine upiše Srednju muzičku. Učestvovao je na brojnim takmičenjima orkestara i solista. Dobitnik je Specijalne nagrade za talente koju dodeljuje Pokrajina (2018). U kolekciji priznanja koja potvrđuju njegove uspehe mahom su laureatska, prva ili druga mesta.
– Učesnik sam i inicijator pojedinih humanitarnih koncerata za Zrenjanince. Zahvaljujući profesoru Gagiću, trombonisti od samog početka stiču bogato i značajno iskustvo u orkestrima, što u matičnom, što u prijateljskim. Imao sam priliku da sviram u Pančevu, Kikindi, Herceg Novom.
Nezaboravni su koncerti sa orkestrom iz Nojmarkta i Dečjom filharmonijom koju vodi čuveni Ljubiša Jovanović. Nadam se da je ispred nas malo bezbedniji period u kom ćemo se više angažovati uživo, družiti se i raditi. Muzike nikad dosta – poručio je Vuk Simić.

RADNO LETO
Vladimir Aleksić, đak prvog razreda Srednje muzičke škole, takođe svira trombon.
Kako je rekao, situacija koja nas je zadesila onemogućila je javne nastupe, ali ga je rad sa profesorom Gagićem motivisao da se predstavi u najboljem svetlu. Rezultati nisu izostali.
– Osvojio sam titulu laureata na 9. Međunarodnom „Bras takmičenju” u Pančevu. Ostvario sam kontakt sa profesorom ljubljanske akademije, Dušanom Kranjcem, i dobio poziv da učestvujem na masterklasu koji će se održati jula u Sinju (Hrvatska).
Polagao sam audiciju za Evropski orkestar mladih kojim diriguje maestro Igor Koreti, koji se održava u Trstu (Italija). Još uvek očekujem rezultate, i unapred se radujem radnom letovanju – istakao je Aleksić.
Obraz su osvetlali i učenici odseka solo pevanja: Lara Malenić, Vaskrsija Kovačević, Blanka Hajnal, Vasilija Zorić, Vuk Mijatić, Aleksandar Kerleta i Aleksandar Žegarac koji su učestvovali na reprezentativnim takmičenjima od Hrvatske, Bjeljine, Temišvara, Pančeva, Beograda.
– Trudila sam se da ih motivišem, a o svemu govore njihove nagrade. Veliku pomoć pružile su i koleginice Tina Nikolovski i Marta Ronto, bez kojih nijedan javni nastup ne bi bio moguć. Radujem se predstojećim planovima koji ih očekuju. Lara, Vaskrsija, Blanka i Vasilija će ove godine biti polaznice Letnje operske škole u Kaštelu u Ečki. Biće ovo lepo i radno leto – istakla je Ana Aleksić Šajrer, profesorka solo pevanja.
Na Republičkom takmičenju u Beogradu, u kategoriji violine, uspešne su bile učenice gudačkog odseka Senka Babić (1. razred osnovne, pohvala); Darija Čanji (1. razred srednje, prva nagrada); Ema Mitrović (3. razred osnovne, druga nagrada); Anastazia Labanc (5. razred osnovne, druga nagrada). Klavirski saradnici: Jelena Ninković, Tijana Cerović i Nemanja Števanov.

  • RASTANAK SA PROFESORIMA I ŠKOLOM
    Lara Malenić je nedavno završila Muzičku školu i oprostila se od profesora. Uspomene su joj brojna priznanja, takmičenja i koncerti, koje je bojila svojim čarobnim glasom.
    – Osećaj je bio i gorak i sladak u isto vreme. Iako sam bila srećna što sam se uspešno pokazala, usledio je i rastanak sa profesorima sa kojima sam radila i odrasla. Sledeći korak koji moram načiniti je upis na fakultet, ali sam se potrudila da pre njega obeležim ovaj, za mene velik rastanak, maturskim koncertom. Poslednji put sam stala na scenu kao đak Muzičke škole i dala sve od sebe. Nadam se da sam uspela svojim profesorima da pokažem barem deo svoje zahvalnosti za sav trud koji su uložili dok su radili sa mnom – navela je mlada umetnica.

Miroslava Malbaški