Gradska toplana akredituje uredjaje za komplenu analizu prirodnog gasa

Gradska toplana u Zrenjaninu prošle godine je akreditovala laboratoriju za ispitivanje merno regulacione tehnike i merenje količine gasa koju prima od „Srbijagasa“ i sagoreva u kotlovima, odnosno distribuira građanima i institucijama koji se greju na prirodni gas.

– Uveliko se radi na akreditaciji uređaja za analizu sastava gasa – on lajn – i njegove toplotne moći, metodom gasne hromatografije. Kada posao bude okončan, a to će biti do sredine godine, sa potpunom tačnošću ćemo znati i šta plaćamo „Srbija gasu“ i šta naplaćujemo građanima. Apsurdno je imati super moderne kotlove i ostala postrojenja, a nemati sopstvenu kontrolu akreditovanu kod Akreditacionog tela Srbije – komentariše diplomirani inženjer Ljubomir Bubnjević, rukovodilac Službe tehničke kontrole i laboratorije „Gradske toplane“.

Jutros u 8 i 45 uređaji su pokazali visoku toplotnu moć gasa od 34.509,9023 kilodžula po kubnom metru i sadržaj metana od 92,8463 procenata.

Gradska toplana godišnje u kotlovima za grejanje vode sagori oko 10, a građanima koji se greju na gas, godišnje isporuči 15 miliona svedenih kubnih metara prirodnog gasa.

Laboratorija je opremljena uređajima američke kompanije „Emerson“.

M. S-n.