GRADSKO VEĆE ZRENjANINA AMINOVALO: POSKUPEO GRADSKI I TAKSI PREVOZ

70 dinara karta i 80 start taksi vožnje

U ponedeljak, 1. jula, na snagu je stupila mera koja će sigurno izazvati značajnu pažnju u Zrenjaninu. Naime, počela je da važi nova cena karata u gradskom autobuskom prevozu, kao i nova cena taksi usluga. Ova odluka je doneta 5. juna na sednici Gradskog veća.
Cena kupljene karte u gradskom autobusu povećana je sa 60 na 70 dinara, dok je cena radničke mesečne poskupela sa 1.800 na 2.000 dinara. Đaci će za svoju mesečnu morati da izdvoje 1.250 dinara.
Direktor „Net Busa”, firme koja obavlja funkciju gradskog prevoznika, Miroslav Zelen objasnio je zašto je došlo do povećana cena karata.
– Mi smo se Gradu obratili sa zahtevom za povećane cene karata još pre nove godine. Došlo je do drastičnog povećana cene goriva, litra nafte je bila čak 170 dinara. Mi smo privatno preduzeće i naši prihodi zavise od prodaje karata, naš sistem je u jednom momentu počeo da radi sa gubicima. To se prevashodno desilo zbog povećanja cene nafte, mada ne treba zanemariti ni to što su rezervni delovi za vozila takođe poskupeli. Poslednji put kada smo podigli cenu na 60 dinara nafta je bila 141,5 dinar po litru, ali kao što smo rekli, pre nove godine otišla je na 170 dinara, što je povećanje više od 20 odsto. Zato smo se obratili Gradu da nam izađu u susret i odobre nam povećanje na 70 dinara – izjavio je Miroslav Zelen.
Građani Zrenjanina će morati da više plate i taksi prevoz. Start je povećan, pa za sve tarife iznosi 80 dinara. Vožnja po kilometru za prvu tarifu je 50, za drugu 55, a za treću 60 dinara. Čekanje po času će se naplaćivati za sve tri tarife 500 dinara, a prtljag 20 dinara. O ovom povećanju smo razgovarali sa Dragan Vidakovićem vlasnikom „I taksija”.


– Na jedinstven zahtev svih 12 taksi prevoznika u Zrenjaninu, Gradsko veće je usvojilo predlog da se koriguje cena taksi usluga od 1. jula i to za 20 dinara po svakom startu i 5 dinara po svakom pređenom kilometru. To znači da će prosečna gradska vožnja biti skuplja za oko 30 dinara i umesto 200 dinara koštaće 230 dinara. Poznato je da je Zrenjanin među gradovima sa najnižim cenama taksi usluga u Srbiji i nakon ovog poskupljenja će ostati među najjeftinijim – ističe direktor „I taksija”.
– Razlozi za korekciju su brojni. Prethodna korekcija je bila pre više od godinu dana (15. februara 2018. godine) i bila je minimalna (+20 din za start). Od 6. novembra 2018. godine je na snagu stupio novi Zakon o prevozu putnika što je uz poznati nedostatak vozača na tržištu radne snage, znatno otežalo angažovanje izvršilaca posla taksi prevoza, a što je opet uticalo na to da značajno porastu zarade taksista i pripadajući porezi i doprinosi na zarade (za oko 60 odsto). Da se zadržala dosadašnja cena taksi usluga, sve više bi bilo taksista koji nisu sposobni da izmiruju svoje obaveze prema državi i poslovanje bi im bilo neodrživo, što bi bilo štetno i po budžet ali i po korisnike taksi usluga u Zrenjaninu koji očekuju zadržavanje i unapređenje tih usluga – objasnio je Dragan Vidaković.

  • ZREPOK ukazao na gradske probleme
    Javni prevoz je jedan od osnovnih pokazatelja i merila kvaliteta života u nekom gradu. Kako ističu u ZREPOK-u (Zrenjaninski poslovni krug), jasno je da građani Zrenjanina nisu zadovoljni javnim prevozom u svom gradu.
    U oktobru 2015. godine predstavljena je Studija javnog saobraćaja za grad Zrenjanin. Ona je urađena od strane tima stručnjaka na čelu sa dr Milanom Simeunovićem. Osnovni cilj izrade Studije jeste da Grad preuzme kontrolu nad sistemom javnog prevoza. U praksi to znači da prevoznik više ne odlučuje o tome da li će i koju liniju raditi, već Grad to preuzima na sebe. Miroslav Zelen, direktor „Net bus”-a, prokomentarisao je primenu ovog dokumenta i napomenuo da se Studija primenjuje, kao i da su u red vožnje ubačene dodatne linije koje se ne spominju u njoj. U pitanju su linije za Klek, Ečku i Stajićevo. – Za ove pravce prevoz ide na svakih sat vremena. Što se tiče javnog gradskog prevoza mi se pridržavamo studije, ona je solidno urađena. Mnogo nam je pomogla, nama kao i Gradu pokazala je pravac u kome treba da idemo – istakao je Miroslav Zelen.
    ZREPOK se osvrnuo na autobuska stajališta u gradu. Ona su zapuštena, i često veoma opasna po građane zbog električnih instalacija koje su u lošem stanju.

Ž. Mišić