POČELI SU RADOVI NA PREUREĐENjU ZGRADE „KOMITETA”: U kancelarijama i hodnicima pronađeno je – svašta

Bačena svedočanstva prošlih vremena

U SPS-u saznajemo da su blagovremeno zaštitili više godina i decenija staru dokumentaciju, među kojima se nalazi i ona koja bi se mogla smatrati za istorijski izvor

Radnici koji su poslednjih dana juna počeli da preuređuju, spolja i iznutra, zgradu nekadašnjeg „Komiteta”, pronašli su, kako svedoče fotosi našeg fotoreportera raznu foto i drugu građu, dokumenta, kao i brojna svedočanstva prošlih vremena.
Pored već uklonjenog bakarnog lima kojim je bio obložen deo krova koji prokišnjava, razvaljenog nameštaja, propalih tepiha i parketa, te radijatora koji godinama nisu funkcionisali i ostalog teško oštećenog inventara i razbacanih akata i časopisa, tu su i stvari koje je teško zamisliti da se nalaze u zgradi koju je koristio, a u SPS-u danas tvrde i finansirao Savez komunista.
Tu je veliki logo Nove Srbije (sećate se Velje Ilića i njegovog juriša na Skupštinu oktobra 2000!).
Pored toga što i dalje tvrde da zgrada pripada Socijalističkoj partiji Srbije, kao nasledniku Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza (za koji dan navršiće se 28 godina njihovog ujedinjenja u SPS), najodgovorniji ljudi SPS ističu da su svoje prostorije zaključali i fizički zaštitili. Slično važi i za dokumentaciju staru više decenija, u papirnom i elektronskom obliku.

M. S-n.

Opširnije u štampanom izdanju