RADNIK KOJI JE POGINUO PROŠLE NEDELjE BIO ANGAŽOVAN NA CRNO

Vlasnik firme u pritvoru

Šezdesetdevetogodišnji sugrađanin R.P. poginuo je u utorak, 25. juna, radeći na gradilištu firme „MV Razvoj” iz Kleka u industrijskoj zoni Jugoistok I. Pao je, najverovatnije, sa ramovske skele, sa visine od oko šest metara, navela je inspekcija rada, koja je takođe potvrdila da je nesrećan čovek radio na crno. Vlasniku građevinske firme „MV Razvoj” četrdesettrgodišnjem M.V. Osnovni sud je odredio pritvor, po predlogu Osnovnog javnog tužioca.
Stradali radnik je duže vreme bio angažovan za pomenutu klečansku firmu, čije je vozilo svakog jutra dolazilo po njega, kako nezvanično saznajemo. Bio je prinuđen da radi kao građevinac budući da nije mogao da ostvari pravo na penziju jer je godinama bio zaposlen u jednoj od zemalja u okruženju.
Nakon što je pao sa skele u utorak, njegove kolege su napustile gradilište, a njegova porodica za pogibiju nije saznala od poslodavca već od policijskog službenika, koji ju je obavestio da je stradalo N.N. lice, pokazuju nezvanične informacije.


Na upite novinara „Zrenjanina” najpre je, istog dana kada su i poslati, 26. juna, odgovorila pres služba Ministarstva rada.
– Nesreća se dogodila na gradilištu u ulici Đorđa Radića, gde se izvode građevinski radovi na objektu pogona za termički tretman opasnog i neopasnog otpada. Nastradalog R. P. radno je angažovala samostalna građevinska radnja MV „Razvoj” iz Kleka, ali bez zaključenog ugovora o radu ili drugog ugovora u skladu sa Zakonom o radu i bez podnete prijave na obavezno socijalno osiguranje. Inspektor Odseka inspekcije rada Zrenjanin izašao je na lice mesta i izvršio nadzor, a preduzeće odgovarajuće mere – saopštili su iz Ministarstva.
Narednog dana oglasilo se i zrenjaninsko Tužilaštvo, koje je obavestilo da postoji osnov sumnje da je M.V. izvršio teško krivično delo protiv opšte sigurnosti iz Krivičnog zakonika.
Nadležni iz firme „MV Razvoj” do sada su bili nedostupni za izjavu – od njihova tri broja telefona do kojih se može doći, jedan nije u funkciji, a dva (mobilna) su isključena.
Prema podacima Agencije za privredne registre, ova građevinska firma postoji 12 godina, a pretežna delatnost su bojenje i zastakljivanje.

  • NAJVIŠE STRADALIH RADNIKA OD 2006.
    Lane je u Srbiji zbog povreda na radu poginulo najviše ljudi u poslednjih 12 godina – 53, a od toga najviše u građevinarstvu i prerađivačkoj industriji, saopštili su početkom godine iz Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada. Ukazano je takođe da je za to vreme pravnim licima i preduzetnicima oduzeto šest licenci za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu. Nadležni ministar Zoran Đorđević je izjavio da je alarmantno to što je 2018. poginulo više radnika, kao i da je više smrtnih slučajeva zbog veće radne angažovanosti i većeg broja gradilišta, „što ne bi trebalo da bude opravdanje”, prema njegovim rečima.

M. Maričić