HRABRO KROZ ŽIVOT: Milanova priča

Zrenjaninac Milan Srdić dobitnik je jedne od nagrada na sajmu J=DNAKI koji je u Beogradu organizovalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije. Srdić je osvojio nagradu u kategoriji inovativno-inkluzivni program „Još uvek vozim“. Prema njegovim rečima, projekat „Još uvek vozim“ osnovale su osobe stradale u saobraćajnim nezgodama koje, kroz predavanja, iznose svoja iskustva i pričaju mladima kakav im je život bio pre nezgode i kakav je sada.

– Doživeo sam saobraćajnu nezgodu sa 18 godina. Tačnije, tog toplog leta, 23. juna 2008. godine. Vozio sam motor i kretao se ka glavnoj autobuskoj stanici, kretao sam se uz desnu ivicu kolovoza kada sam na jednoj raskrsnici došao u kontakt s potpuno tehnički neispravnim kombijem kojim je upravljao vozač koji je u tom momentu imao zabranu upravljanjem tim vozilom. Pao sam s motora glavom udario u ivičnjak i leđima u banderu. Glavu sam probio na dva mesta, mozak je „dobio vazduha”, a kičmu sam polomio u nivou L1 i od tog momenta za mene i moju porodicu nastaje BORBA…

Milan je potom operisan, a volju da istraje davala mu je porodica i prijatelji. Upisao je i Fakultet tehničkih nauka, po završetku studija, zaposlio se u firmi Eso – Tron na poziciji logističara.

– Slagao bih kada bih rekao da sam lako prihvatio to da ću ostatak života provesti vezan za invalidska kolica. Ali, zahvaljujući mojoj porodici, ocu, majci i bratu Marku i mojim prijateljima, danas su mi neki postali i kumovi, Sale i Nikola, prevazišao sam to brzo i prilagodio život svojim potrebama. Uz njih, nisam imao prepreke u životu. A život mi se okrenuo za 180 stepeni: bio sam srednjoškolac Tehničke škole, smer saobraćaj, trenirao sam fudbal, bio mladi reprezentativac i bio na pragu potpisivanja profesionalnog ugovora… Ali, neko treći nije želeo da se to desi – priča Milan.

Danas je pored njega supruga koja ga prati u svemu, dajući mu veliku snagu i podršku.

– Poruka mladima bi bila da nikada ne odustaju od svojih ciljeva i svojih snova, da pametno i razumno donose odluke, da se civilizovano ponašaju u saobraćaju jer jedan trenutak nepažnje može da promeni život…

М.Bečejac

Fotografije: Arhiva Milana Sredića

(Opširnije u štampanom izadnju)