INTEZIVIRANI RADOVI NA SANACIJI MUZIČKE I ELEKTROTEHNIČKE ŠKOLE U GRADU

Obezbeđeno 7 miliona za pretresanje krovova

  • Srednje škole su u nadležnosti pokrajinske Vlade koja je izdvojila sredstva za investiciono ulaganje u ove naše dve škole – ističe Slaviša Vlačić, gradski većnik za obrazovanje

Radnici na krovu srednje elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla”, skela ispred Muzičke škole „Josif Marinković” – slika je koja se može videti u centru grada, jer su se ovih dana intenzivirali radovi na ova dva objekta.
Pokrajinska Vlada je donela rešenja da se iz ovogodišnje budžetske rezerve usmeri 60,3 miliona dinara za sanaciju i opremanje 27 ustanova socijalne zaštite u Vojvodini, među kojima je Muzička škola „Josif Marinković”, dok je, u okviru konkursa za obnovu osnovnih i srednjih škola opredelila sredstva i za sanaciju krova Elektrotehničke, s obzirom da je predstavljao opasnost i za đake i za prolaznike.

NAMENSKO TROŠENjE
– Srednje škole su u nadležnosti Pokrajine i za Elektrotehničku školu je obezbeđeno oko šest miliona dinara dok je za Muzičku školu obezbeđeno oko milion dinara. Sredstva su namenska i biće iskorišćena za radove na ove dve škole. Saradnja pokrajinskog ministarstva i naše Gradske uprave je odlična, nema preklapanja, radi se koordinirano i za dobrobit škola, pre svega bezbednosti i lepšeg i funkcionalnog okruženja – kaže Slaviša Vlačić, gradski većnik zadužen za resor obrazovanja. Na Elektrotehničkoj školi ostaje da se uradi fasada, ima i unutrašnjih radova, a nakon svega toga, i ova Škola u centru najzad će zasijati punim sjajem.
Muzičkoj školi se, još polovinom prošle godine obrušio deo spoljne fasade na koji se naslanjaju krovne grede. Taj deo objekta je tada ograđen do radova koji su ovih dana intenzivirani, dok su deca koja idu u ovu Školu, prema izjavi Danijele Radaković Derikrava, direktorke Muzičke škole, nesmetano pohađala nastavu jer je unutar Škole bilo bezbedno.

BEZBEDNOST DECE NA PRVOM MESTU
Sličan problem zadesio je i Srednju elektrotehničku školu „Nikola Tesla”. Zbog obrušavanja fasade glavni ulaz u Školu, sa begejske strane, zatvoren je više od dve godine. Prema rečima direktorke Škole Marije Servo, koja se svojevremeno oglašavala ovim povodom, sanacija krova predstavlja prioritet u rekonstrukciji objekta. Ona je takođe tada ukazala da čitavo zdanje treba obnoviti, s obzirom da gradnja Škole datira još 1894. godine i već dugo nije u nju ozbiljno ulagano iako je pod zaštitom države.
Prema izjavi direktorke, Škola ima problema i sa vodovodnom i toplotnom instalacijom, a činjenica je da zgradi treba unutrašnje i spoljašnje krečenje.
– Mi se nadamo da će ova sredstva biti dovoljna, a od Zavoda za zaštitu spomenika kulture dobili smo dozvolu da možemo da pristupimo rekonstrukciji krova s tim da izgled krova moramo vratiti u prvobitno stanje – izjavila je proletos Marija Servo i tada još najavila da će radovi, ako sve bude išlo planiranom dinamikom, biti sprovedeni tokom letnjeg raspusta, odnosno do početka školske godine.

OBJEKAT MUZIČKE ŠKOLE – SPOMENIK KULTURE
Muzička škola u ovoj zgradi nalazi se od 1949. godine. Ozbiljnu rekonstrukciju krov zgrade doživeo je 90-ih godina prošlog veka, a fasada je rađena 2009. godine. Objekat je izgrađen početkom 19. veka, nalazi se u sklopu Prostorne kulturno-istorijske celine „Centar Zrenjanin”, koja je pod prethodnom zaštitom.

Ž.Cv. – S.V.