JAVNO KOMUNALNO PREDUZEĆE „PIJACE I PARKINZI” POSLE REORGANIZACIJE

U planu montažne garaže u Vuka Karadžića

Uređenje pijace za prodaju polovne robe i robe sa betona, koja se nalazi u neposrednoj blizini centralne pijace, jedna je od prioritetnih aktivnosti kojom će se u narednom periodu baviti Javno komunalno preduzeće „Pijace i parkinzi”. Ono u svojoj delatnosti, između ostalog, obuhvata održavanje tri javne gradske pijace i to centralnu pijacu, onu na Bagljašu i pijacu u Jug Bogdanovoj ulici.
Preduzeće se takođe bavi i izdavanjem nekretnina, održavanjem zatvorenih parkinga u Gradu i pružanjem usluga na njima, što obuhvata i kontrolu naplate parkiranja. U domen spadaju i usluge u drumskom saobraćaju – prateće aktivnosti u vezi sa radom specijalnog vozila „pauk”.
O radu i postignutim rezultatima iz prethodne, kao i planovima za 2018. godinu razgovarali smo sa direktorom JKP „Pijace i parkinzi” Ilijom Mandićem.
– Preduzeće je u 2017. reorganizovano u skladu sa novim Zakonom o komunalnim delatnostima. Više nismo indirektni budžetski korisnik, nego smo orijentisani na tržište, pružamo usluge i samostalno se finansiramo. Osnivači su i dalje Grad Zrenjanin i Skupština grada i na sva akta saglasnost daje Gradsko veće. Prihodi koje ostvarujemo, ostaju preduzeću, a dobit delimo sa osnivačem – navodi Mandić.
Kraj 2016. i početak 2017. godine obeležio je viši nivo higijensko-sanitarnog održavanja pijaca i mlečno mesnih sala kojima ovo preduzeće upravlja. U prethodnom periodu potpuno je rekonstruisana pijaca na Bagljašu. Takođe, krajem 2016. rekonstruisana je i pijaca u Jug Bogdanovoj ulici.
JKP „Pijace i parkinzi” poboljšalo je i uslove prodaje polovne robe i robe sa betona na pijaci u Jug Bogdanovoj ulici, kao i na delu iza centralne pijace nasipanjem prostora struganim asfaltom.
– U ovoj godini bavićemo se i parkiranjem. To se pre svega odnosi na održavanje parkinga koje nam je Grad poverio i kontrolisaćemo naplatu na njima. Prema Zakonu o komunalnim delatnostima, novina je da mi kao preduzeće imamo obavezu da se staramo o posebnim parkiralištima, a pod tim podrazumevamo zatvorene parkinge kod Kulturnog centra, na Žitnom trgu, i parking u Tiršovoj ulici – prostor stare pijace, gde ćemo se, takođe, truditi da poboljšamo uslove – navodi Mandić.
Sledi i priprema projektno-tehničke dokumentacije u ovoj godini za montažne spratne garaže na prostoru parkinga u ulici Vuka Karadžića.
Kako kaže direktor ovog preduzeća, većih izmena u režimu parkiranja nema. Ostaju zone (crvena, žuta i zelena) i ista cenovna politika.
– Smatram da broj parking mesta trenutno zadovoljava potrebe. Ranije je sav prihod od parkiranja bio lokalna komunalna taksa, dok je naše preduzeće radilo kao indirektni budžetski korisnik, sada je to cena komunalne usluge i prihod preduzeća – ističe naš sagovornik.
Za nesavesne vozače koji ne plaćaju parking putem sms poruke ili kupovinom greb – greb kartice, preduzeće izdaje posebnu parking kartu koju radnici kače na vetrobransko staklo.
– Građani imaju rok od osam dana da tu kartu plate. Plaćanjem u datom roku, stiče se pravo na pedeset odsto popusta, a kazna iznosi 600 dinara. Ukoliko se kazna ne uplati u napomenutom roku od osam dana, pokreće se prinudna naplata putem izvršitelja – kaže Mandić.

  • SREĐENE PIJACE
    – Urađeno je natkrivanje na pijaci u Jug Bogdanovoj, postavljene su nove tezge, i time smo dobili lepši izgled ovog prostora na kojem punih četrdeset godina ništa nije obnavljano, niti ulagano. Na ovaj projekat smo kao firma izuzetno ponosni. Nismo zapostavili ni centralnu pijacu koja je u relativno dobrom stanju, već smo i tu poradili na poboljšanju uslova. Natkrili smo pešačke zone na samoj pijaci da bi građani, a i sami prodavci, bili zaštićeni od loših vremenskih uslova – istakao je Mandić.

 

M.Malbaški