TURISTIČKA ORGANIZACIJA PRIPREMA LETNJI SADRŽAJ – FESTIVALI I NAUTIČKE PONUDE

Program za sve generacije

Prethodna godina je za Turističku organizaciju Zrenjanin bila uspešna, a da bi ova sezona bila još posećenija i bolja, zaposleni u ovom preduzeću su uz podršku Grada Zrenjanin, pripremili brojne manifestacije – tradicionalne i nove sa još bogatijim sadržajem.

TURE BRODIĆEM
Svoju ponudu će zajedno sa čelnicima Grada predstaviti na Sajmu turizma u Beogradu. Tim povodom porazgovarali smo sa Zoranom Ljubotinom, direktorom Turističke organizacije.
– Doček Nove i pravoslavne Nove godine na Trgu slobode, kao i novogodišnji vašar je prvi realizovan projekat za ovu godinu. Trenutno se pripremamo za jubilarni, 40. Sajam turizma i ovim putem pozivam sve sugrađane, prijatelje i saradnike da posete naš štand, na kojem će biti i gosti iz Francuske ambasade i promoteri – ističe Zoran Ljubotina. – Tema Sajma biće nautika i u skladu sa tim predstavićemo planove za naš nautički klub, poznata kupališta, kej kod nekadašnje Pivare Dunđerskih koji je sređen i osvetljen.
– Ove godine planiramo da napravimo ture brodićem u raznim pravcima – Klek, Slankamen, Carska bara, Stajićevo, Titel… Na Sajmu ćemo predstaviti i Muzej piva, koji posećuju gosti iz raznih mesta naše zemlje i za njih organizujemo stručnjaka koji im objašnjava i pokazuje kako se nekad proizvodilo pivo. Imamo mnogo partnera koji će se predstaviti dan ranije, Kaštel Ečka, Banja Rusanda, Carska bara, Eurovelo park Banat – napominje Ljubotina.

MAPIRALI POTENCIJALE BANATA
U programu turističke ponude za ovu godinu su manifestacije i festivali, sve ono što Grad Zrenjanin čini posebnim. Prema rečima našeg sagovornika, pripremaju se i za međunarodni projekat „Eurovelo”, uradili su mapiranje potencijala Banata i naseljenih mesta, što će predstaviti i na Sajmu turizma u Berlinu od 7. do 11. marta. Kako ističe, njihov inopartner na tom projektu štampa karte, pravi aplikacije za mobilne telefone i nada se da će ove godine imati prve rezultate napornog rada, kao i da očekuju prve bajk turiste sa namačkog govornog područja, sa idejom da kod nas ostanu što duže. Kada je reč o gradskim manifestacijama, sugrađane i posetioce očekuju mnogi programi kao što su tradicionalni „Korzo fest”, „Banatske vredne ruke”, „Banataska bajka”, „Dani piva”…
– Konkurisaćemo za sredstva od resornog ministarstva jer želimo da ovogodišnja „Banatska bajka” bude drugačija i bogatija. Uključićemo i opštine Sečanj, Žitište, Nova Crnja, te pripremamo malo drugačiji koncept. „Banataska bajka” će trajati tri letnja meseca u Županijskom parku, biće i tematskih večeri sa željom da svako veče bude upečatljivo. Organizovaćemo veče evergrin, džez muzike, nastupaće i članovi Zrenjaninske filharmonije, biće vinskih priča, a naseljena mesta će prikazati nešto što nisu prošle godine. Očekujem da ove godine „Bajka” dobije i bolji publicitet i bude još posećenija – objašnjava Ljubotina.

REKONSTRUKCIJA TALPE NA TISI
On napominje da će kupališna sezona početi krajem juna, odnosno početkom jula uz brojne sadržaje, a da je projekat za problematičnu talpu na Tisi završen i da bi do jula talpa trebalo da bude gotova. A kupališna sezona na Peskari počeće Moto džet školicom, najavljuje se i modna revija, avio akrobacije na sam dan otvaranja sezone. Kako saznajemo, ovogodišnji „Dani piva” biće, najverovatnije, od 27. avgusta do 2. septembra. Ljubotina navodi da nas očekuje drugi Simpozijum o pivu i hmeljarstvu, kao i promocija gradova i država na Trgu slobode.
– Tokom tih nedelju dana biće dešavanja na dvadesetak lokacija. Potrudićemo se da dovedemo najbolje izvođače i ove godine. Zadali smo sebi visoke ciljeve, ali obećavamo da će svi posetioci biti zadovoljni – kaže naš sagovornik. – Biće još manifestacija poput „BG manifest” na Kalemegdanu gde ćemo predstaviti naš grad, zatim „Izađi mi na teglu” na Trgu slobode. Na jesen nas očekuju razni sajmovi u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Leskovcu, gde smo uvek dobrodošli. Zadovoljni smo učinkom u prethodnoj godini, a nadam se da ćemo ove godine ostvariti većinu planova.

  • CIKLO CENTAR U KLEKU
    – Konkurisaćemo za sredstva od resornog ministarstva i za Ciklo centar kod šlajza u Kleku. Ciklo park ima za cilj razvoj bajk turizma. Napravićemo i bungalov naselje, u etno stilu, za sve bajk turiste. Takođe, želimo da sve manifestacije obogatimo neophodnim mobilijarom: kućice, štandovi, klupe… – ističe direktor Turističke organizacije.

 

I. ISAKOV