KADA ĆE PRORADITI MAMOGRAF U OPŠTOJ BOLNICI „ĐORĐE JOANOVIĆ” I ŠTA SAVETUJU LEKARI

Popravka na pomolu, ali resursi nedovoljni

  • Mamografski aparat će proraditi tokom maja, jer je Pokrajina obezbedila sredstva za popravku u iznosu od 2,5 miliona dinara

Koliko je kod žena razvijena svest da je važno redovno ići na preglede dojki? koliko je do sada mamografskih i skrining pregleda urađeno u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”? Kada će biti popravljen jedini mamografski aparat u ovoj ustanovi, koji je u kvaru od sredine prošle godine? To su neka od pitanja koja su izveštači lista „Zrenjanin” postavili nadležnima u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u srednjem Banatu.
Lekari najavljuju da bi mamograf mogao biti popravljen već ovog meseca, ali istovremeno upozoravaju da jedan aparat ovakve vrste teško da ima dovoljan kapacitet da realizuje sve neophodne dijagnostičke i preventivne preglede za region od 190 hiljada stanovnika.
Doduše, u Domu zdravlja opštine Novi Bečej postoji još jedan aparat ovakve vrste, pa su u tu ustanovu u poslednje vreme upućivani prioritetni slučajevi iz Zrenjanina. Izveštači regionalnog nedeljnika pokušali su da saznaju da li su u Domu zdravlja u Novom Bečeju, gde mamograf radi, preopterećeni pregledima, ali su, i pored više pokušaja, do objavljivanja ovog broja ostali uskraćeni za tu informaciju.
Prema rečima dr Tibora Pakocija, načelnika Radiološkog odeljenja u zrenjaninskoj Opštoj bolnici, u 2014. godini urađeno je 898 redovnih mamografskih pregleda, kao i 939 skrining mamografija. U 2015. godini je do 24. juna (kada je došlo do kvara mamografskog aparata) urađeno redovnih 394 mamografija, a skrining mamografija 554.
– Aparat je prestao da radi jer se rendgenska cev na mamografu pokvarila. Prema najnovijim informacijama, mamograf će biti osposobljen ovog meseca. Dobijena su sredstva za popravku od Pokrajine – reč je o 2,5 miliona dinara – kaže dr Pakoci. – Na skrining mamografske preglede idu žene starosti između 50 i 69 godina, a jedan mamografski ciklus i skrining mamografija trebalo bi da se urade na dve godine. Teoretski i praktično je neizvodljivo uraditi skrininig mamografske preglede za sve jednim aparatom, a da se u jednoj smeni uradi 15 mamografskih pregleda.
Odeljenje onkologije u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović” postoji 60 godina.
– U saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, jedini smo napravili regionalni registar za rak, a tome ima već 13 godina. Na osnovu podataka, vidimo da nema značajnog porasta karcinoma dojke u našem regionu. Po toj incidenciji bliži smo Evropi, nismo u proseku Srbije – kaže prim. dr Nedeljka Boškov, načelnica Onkološkog odeljenja. – Kod mlađih žena radi se ultrazvučni pregled, ne radi se mamografija. Prosek starosti žena koje oboljevaju od karcinoma dojke je 59 godina, ali se poslednjih godina udeo žena starosti od 35 do 45 godina i ispod toga povećava. Mi nemamo povećanja broja obolelih, imamo samo pomeranja u starosnoj strukturi. Pacijentkinje koje dobiju uput za onkologiju primamo odmah i kroz dijagnostičku dnevnu bolnicu radimo vrlo brze analize. Prednost imaju pacijenti sa novootkrivenim karcinomom. Koliko god da se radi, nemoguće je uraditi preglede u onom broju koliko bi pacijenti želeli – naglašava naša sagovornica.
I. Božić

POSLE ZASTOJA – VELIKA POTRAŽNjA?
– Za mamografiju ranije nije bilo problema kad je reč o zakazivanju. Pošto smo već neko vreme bez mamografa, pretpostavljamo da će biti velika potražnja kada bude osposobljen, što nama predstavlja dodatni problem, jer nema dovoljno radiologa, kao ni onkologa. Biće teško organizovati dodatne preglede kao što već radimo za druge dijagnostike – ističe dr Tibor Pakoci.

DOM ZDRAVLjA BEZ RADIOLOGIJE
Prema rečima prim. dr Nedeljke Boškov, lekari primarne zaštite dužni su da svakoj ženi koja nema nikakvih tegoba jednom godišnje pregledaju dojke i da im objasne kako da urade samo-pregled, koje bi trebalo da rade jednom mesečno.
– Ukoliko na samopregledu napipaju nešto što im se čini sumnjivo, treba da jave izabranom lekaru, koji ih po svojoj proceni upućuje dalje hirurgu ili ginekologu u Domu zdravlja. Drugi deo problema je što Dom zdravlja nema radiološku dijagnostiku, a bez toga nema preventive i svih 19.000 pacijentkinja iz regiona se pregleda kod nas, te dolazi do preopterećenosti – ističe dr Boškov.

PREGLED U „SVETOM JOVANU”
Mamografski pregled u privatnoj bolnici „Sveti Jovan” košta tri hiljade dinara.
– Pregledi se zakazuju na 30 minuta, mada samo snimanje traje jako kratko, preostalo vreme je predviđeno za opis snimka i razgovor pacijentkinje sa lekarom. Što se tiče broja mamografija, situacija u našoj ustanovi je uobičajena i nisu primećena značajna odstupanja u odnosu na isti period prošle i pretprošle godine. Stoga ne možemo da kažemo da smo preopterećeni zbog nefunkcionisanja mamografa u državnoj bolnici – kaže Vesna Prljić, zadužena za odnose sa javnošću u Bolnici „Sveti Jovan”.