LETNJI POSLOVI GRADSKE TOPLANE I „SRBIJAGASA” U SELIMA

Nove cevi – grejanje bez havarija

Radnici Gradske toplane Zrenjanin i neposredni izvođači radova, firma „MV Invest” i „GOAL”, započeli su prošle sedmice radove na zameni 1.600 metara starih vrelovodnih cevi (dva voda cevi ukupne dužine po 800 metara u jednom kanalu dubine preko dva metra). Cevi spoljnog prečnika 40, a unutrašnjeg 25 santimetara, pokrivaju stambeno – poslovne zgrade u ulici Brigadira Ristića, od broja 1 do 19, sa 490 stanova i lokala površine oko 29.500 kvadratnih metara. Toplana je najavila da će, tokom leta, zamenu cevi raditi na još dve lokacije: u naselju „Ruža Šulman” (110 metara) i iza zgrade „Lepe Brene” (150 metara).
Vrednost radova, koje Toplana finansira svojim sredstvima, iznosi 23 miliona dinara. Posao bi trebalo da bude završen do kraja septembra.
Prema rečima dipl. inž. Pavela Bulika, izvršnog direktora Gradske toplane za tehničke poslove, ove godine biće savremenim predizolovanim čeličnim cevima zamenjeno za oko trećinu više starih cevi u odnosu na prošlu godinu.
– Otkako primenjujemo savremene predizolovane cevi, gubici toplote su bitno smanjeni, a havarije su – na duži rok – isključne kao opcija. Zapravo, na trasama sa predizolovanim cevima havarija nije ni bilo – ističe inženjer Bulik.

1 toplovod2
Tokom grejne sezone 2017/2018. utrošeno je 27 miliona kubnih metara prirodnog gasa koji Toplana nabavlja od „Srbijagasa”. To je skoro četiri miliona kubika više nego pre dve godine (poređenje sa prethodnom, nezapamćeno hladnom zimom, kada je utrošak dostigao 29 miliona kubnih metara, nema mnogo smisla).
Manje od trećine gasa – 8,7 miliona kubnih metara, sagorelo je u kotlovima Toplane snage 70 megavata (što je namenjeno daljinskom grejanju stanova), a čak 18,3 miliona u pećima i kotlovima građana. Radi se o potrošnji 19 hiljada domaćinstava, firmi i ustanova priključenih na gasovod.
Skupština grada Zrenjanina nedavno je odlučila da se nastavi izgradnja distributivne mreže prirodnog gasa u nekoliko sela na području Grada Zrenjanina. Mrežu bi gradio „Srbijagas” sa firmom „Bobar – Beška”, Novi Sad. Gradonačelnik Čedomir Janjić kaže da će to biti veoma povoljno za žitelje u tim mestima.
– Sa preduzećem „Srbijagas” smo napravili odličan sporazum po kom Grad nema troškova i sve finansira „Srbijagas”. Očekujem da cena tog priključka koju naši građani budu plaćali – bude simbolična – rekao je Janjić.
Inače, neizmirene obaveze Gradske toplane prema „Srbijagasu” su u ovom momentu nešto manje od 500 miliona dinara. Kao što je poznato, dugovi su počeli da se gomilaju 2008. godine, kada Grad nije odobrio poskupljenje daljinskog grejanja, iako je došlo do poskupljenja plina.

1 toplovod4

  • SAMO 2.000 DELITELJA TOPLOTE
    U Zrenjaninu je 8.000 potrošača priključenih na daljinsko grejanje. Međutim, broj alokatora – delitelja toplote na radijatorima u stanovima – stagnira na oko dve hiljade. Razloga je, ocenjuju u Toplani, besparica, inercija, pa i verovanje da će se „sve vratiti na staro”, kada se grejanje plaćalo po kvadraturi stana…

 

  • 2.000 GASNIH PRIKLJUČAKA U MIROVANjU
    Osim 19.000 potrošača priključenih na gasovod, još dve hiljade gasnih priključaka je „u mirovanju”. Generalno, potrošnja gasa je u opadanju, poređenja radi – 2005. godine je za neposredno grejanje kuća i stanova i daljinsko grejanje ukupno utrošeno 35 miliona kubnih metara prirodnog gasa.
    Građani se, očigledno, vraćaju uglju i drvima, a dosta njih se, u prelaznim periodima, odlučuje za grejanje klima uređajima.

 

M. Stojin