LICITACIJE DRŽAVNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA POČELE PROBLEMATIČNO: Prekasno i sa malim fondom zemlje

Licitacija – javno nadmetanje za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za ekonomsku 2019/ 20. godinu počele su danas na do sada neviđen način. Poljoprivrednici iz Banatskog Despotovca i Botoša iako su se pojavili na severnoj tribini stadiona u Karađorđevom parku, nisu uzeli učešča u nadmetanju.

Revolitirani smo ovako dugim oduglovačenjem licitacije i sramno malom površinom ponuđenog zemljišta: 60 hektara je 13 puta manja u odnosu na prethodne godine, kada su licitacije bile najkasnije u novembru. Zemlja u našam ataru izdata je stočarima po posebnom program u čiju verodostojnost mi ne verujemo. Neka sada ovo zemljište obrađuju oni koji su raspisali ovakvo javno nadmetanja – a to je grad Zrenjanin i oni koji su dali saglasnost na sve ovo – komentarišu Duško Vučen i Pava Topalović iz Banatskog Despotovca.

 

Despotovčani govore da je zemljište prioritetno dato u zakup stočarima iz okolnih katastarskih opština, koji – tvrde da je daju u podzakup.

Zemljoradnici iz Botoša, gde je bilo dato oko 160 hektara zemljišta odistali su od nadmetanja zbog nedovršene komasacije koja dovodi u pitanje njihovu mogućnost da na normalan način zasnuju i finalizuju proizvodnju..

Licitacija obuhvata 12.400 hektara u 27 katastarkih opšitna. Novina je u tome što je većina aprcela data u desetogodišnji zakup, što se smatra za doprinos stabilnosti u proizvodnji.
M. S-n

Foto: J. Nj. Drndak