Mali zeleni most

Piše: Milena Bečejac

Zeleni most, koji vas Subotićevom ulicom vodi u prošlost, do vitke bele Reformatske crkve, impozantne Palate suda, a preko jezera, moj je omiljeni. On ima svoju prošlost, i sadašnjost, verujem da će još trajati… Pisali smo da je okićen dekorativnom rasvetom duginih boja. Ovaj most nalazi se u nekoliko kadrova koji su stali u 90 sekundi na Jutjubu Indijca Rohana Katve. Mladi Indijac je snimio gradske vedute, a posebno mi se dopalo što su u ovom putopisinom zapisu u prvom planu ljudi.
Ali, ja bih o zelenom mostu ili o Malom mostu, kako ga svi zovemo. Prvi put preko njega se moglo proći proleća 1904. godine (prethodno je bio pokretni drveni most). Dužina izgrađenog Malog mosta je iznosila 31 metar, širina 9 metara i visina 5,5 metara. Krasi ga pravilna lučna konstrukcija u vidu isečka kruga, zabeležili su gradski hroničari. Znači, 114 godina… Sve je tu: lepota, istorija – znate li nekog ko nikada nije prešao preko mosta i nekada gledao Begej, danas jezera? Nekada su ispod njega išle dereglije, pa je posle tu bio i brod restoran, sada su tu labudi, patkice, događa se kada je vrelo leto, da maturanti skoče sa njega u vodu…
Godine 1999, bila je poslednja, kako kažu značajna rekonstrukcija Malog mosta. Ali, vreme ide dalje. Možda je konstrukcija i dalje dobra, ali staze, one pešačke skroz su razrovane, na pojedinim delovima nema betona pa viri armatura… Iz daljine, prelepo. Ali, ako priđeš bliže… Baš deluje jadno. Valjda je zato stavljena dekorativna rasveta… Žalosno. I svima nama na oku. I onima koji prolaze, i onima koji o njemu treba da brinu.
Mladi, zaljubljeni, i oni koji su rekli sudbonosno „da”, počeli su da stavljaju katance na ogradu mosta. Znak večne ljubavi.
Mali most spajao je obale Begeja. Spajao je vekove i ljude. I zaslužio je da se malo dotera, bar za svoj 115. rođendan. Volela bih da vreme malo uspori svoj hod, pa da tada pređem preko njega. Jer, ne može mi vetar ništa… Baš ovog novembra, mog meseca, neobično toplog, a vetar, vetar što kovitla uvelo lišće, a usput i neke naše misli, kao da nas nosi i kroz vreme bezvremeno, preko Malog mosta.