MLADI BRAČNI PAR TREBOVAC SE NA POSEBAN NAČIN BORI SA ZRENJANINSKOM SVAKODNEVICOM

Društveni aktivizam kao navika

Radmila i Nikola često prave zanimljive osvrte na svakodnevne probleme i rado ih dele putem društvenih mreža. Osnovali su neformalnu grupu „Cirkuzzzanti”, jer, kako kažu, život je cirkus u kome nastupaju jednom nedeljno. Nedavno su performansom na Trgu slobode obeležili 18 godina od kako je u našem gradu zabranjena upotreba česmovače. Napravili su simboličnu tortu od petolitarskih balona i ukrasili je flašama vode. Delili su ih prolaznicima umesto parčeta rođendanske torte.
– Akciju smo organizovali kao podsećanje na 20. januar 2004. kada je zabrana za korišćenje vode za piće stupila na snagu. Među nama vlada optimističan duh i verujemo da neće proći decenije dok se ovo pitanje napokon ne reši. Zrenjaninci su kao i uvek, kada su neke javne akcije u pitanju, malo teže prilazili. Mi smo na ovaj način obeležili dan uz nadu da će to biti još jedan podsetnik nadležnima da se pitanje reši – rekla je Radmila Trebovac.
Sa ovim mladim sugrađanima razgovarali smo i o drugim temama, kao i o tome šta ih je pokrenulo na delanje.

NASLEDNICI BUNTOVNOG PLAMENA
– Na aktivizam nas je navela gospođa Nataša Eremić, naša nedavno preminula komšinica. Kada smo se uselili u dugo priželjkivanu kuću, pomislili smo da ćemo tu pronaći mir. Malo ostrvo na kome ćemo odgajati svoje dete i graditi brak, zaštićeni od ne baš nežnog sveta oko nas. A onda je Nataša promarširala našom ulicom. U osmoj deceniji života ona se svakodnevno borila, zagovarala, obilazila nadležne mesne zajednice, ulagala žalbe i molbe. Protiv takvog entuzijazma nema vakcine i urođenog imuniteta. Mi smo se naprosto njime zarazili. Nosili smo maske i trudili se da se ne zarazimo koronom, a ispod njih se širio osmeh prouzrokovan epidemijom entuzijazma. Nataša nam je predala plamen, koji sad želimo da održimo – ispričala je naša sagovornica.
Radmila i Nikola Trebovac osmišljavaju i humoristične skečeve, snimaju ih, prave instalacije ili proizvode koji privlače pažnju i pozivaju na društvenu i humanitarnu akciju.
Zamisao im je da vrate kreativni društveni aktivizam u svako domaćinstvo.

– Želimo da nam aktivizam postane navika. To vam je kao kad odlučiš da trčiš, što nisi činio nikada pre. Instaliraš aplikaciju na telefonu, pa ti prvih nekoliko nedelja sve to predstavlja obavezu i teško ti pada. Onda, posle mesec dana, ne treba ti više notifikacija da te podseti. Prosto izađeš iz kuće i trčiš. I lepo ti je. I više nećeš da (pre)staneš – saglasni su Radmila i Nikola.
Radmila se nedavno pojavila i na „Gospođica Mici bazaru” koji organizuje Milica Arsić gde je predstavila Torbalon. Prema njenim rečima, to je torba napravljena od petolitarskog balona za vodu i autentičan je zrenjaninski suvenir.

HUMANI BALON – TORBALON
– Kako je balon vode neizostavan aksesoar Zrenjaninaca već 18 godina unazad, mi smo se odlučili da ga stavimo u kontekst „mode”. Izraz je nezadovoljstva situacijom sa pijaćom vodom u našem gradu, nezadovoljstva koje iskazujemo svuda i svaki put kada Torbalon ponesemo sa sobom umesto prave torbe. Mi ne uživamo u zapaljivoj retorici, već „govorimo tiho i nosimo Torbalon sa sobom”. To je naša tiha revolucija – poručio je bračni par Trebovac.
Dodaju da se Torbalon može nabaviti preko istoimene Fejsbuk stranice i Instagram stranice „Cirkuzzzanti”. Dobija se u zamenu za jedan balon kupovne vode.

– Ako neko želi da ga plati i više, nećemo se buniti (smeh). Sva prikupljena voda namenjena je sugrađanima koji nisu u mogućnosti da je kupuju, u ovom slučaju korisnicima Narodne kuhinje. Za sada smo prikupili 300 litara vode. Zrenjaninci mogu doprineti „kupovinom” Torbalona i njegovim nošenjem na javnim mestima, kao i deljenjem svojih fotografija sa ovim aksesoarom i načinima njegove kreativne upotrebe na društvenim mrežama. Takođe, mogu doprineti i doniranjem očuvanih praznih balona vode od kojih ova torba i nastaje – objasnila je naša sagovornica.
Iako je svakodnevica takva kakva jeste, bračni par Trebovac ne odustaje od svojih planova.
– Nastavljamo sa Torbalonom koji je pre par dana dobio poziv da se predstavi na jednom inostranom festivalu, u zamenu za vodu. Nadamo se mnogo vode, koja svakako neće ugasiti plamen koji nam je predala gospođa Nataša. Borimo se da iskre tog plamena zapale još mnogo malih vatri na kojima će se krčkati neke nove ideje u domaćinstvima naših sugrađana – poručili su Radmila i Nikola Trebovac.

Miroslava Malbaški
Foto: Privatna arhiva

  • NAGRADA ZA IDEJU
    U decembru 2021. Radmila i Nikola su osvojili drugu nagradu na konkurusu „Angažovanje građana ka cirkularnoj ekonomiji” u organizaciji Centra za cirkularnu ekonomiju. Time su ostvarili i novčana sredstva za dalju izradu. Baloni su besplatni, a gurtne i trake su ono što kupuju.
    – Naša provobitna zamisao je bila da Torbalon nudimo ispred supermarketa. Jednostavno bi tokom redovne kupovine uzeli i jedan balon vode više i po izlasku iz marketa ga zamenili za Torbalon. Kontaktirali smo dva prodajna lanca, pri čemu je naša molba bila samo da nam se na nekoliko sati dozvoli da sa Torbalonima stojimo ispred marketa. Ali do saradnje nije došlo. Jedna kompanija nas je odbila, a druga se ni posle mesec dana nije javila. Pokušaćemo sa drugima, kao i na javnim površinama – kazali su naši sugrađani.