VEŠTE SUGRAĐANKE SPAJAJU ZNANJE, KREATIVNOST I UMETNOST

Unikatna garderoba, nakit, igračke…

Decembar je mesec darivanja. Bliže se praznici i svako poklanja, ali istovremeno i priželjkuje i da dobije dar. Ne mora biti skup. Čak i simbolična sitnica može biti znak pažnje.
I ove godine su talentovane i svestrane sugrađanke Nataša Živkov Stojkov („Natkin design”), Sonja Antonić („The Lavabo”), Nadica Simjanovski, Gabrijela Parigros („Black sheep creations”), Stanislava Ćurčin („Talking walking”), Kristina Vukov, Radmila Trebovac, Valentina Stojkov, Tatjana Lazić („Verštet9”), predvođene organizatorkom Milicom Arsić („Gospođica Mici”) održale 17. decembra, deveti, a treći novogodišnji bazar mode, rukotvorina i umotvorina. Simbolično su ga nazvale „Eve”. Zainteresovani su mogli da vide, ali i da kupe nakit od gline, bakra, porcelana, unikatnu garderobu, kolaže, heklane igračke, oslikane futrole za mobilne telefone ili neke druge aksesoare bez kojih je ženska torba nezamisliva. Prema rečima Milice Arsić, tradicionalno su se, na jednom mestu okupile zrenjaninske umetnice i preduzetnice, kao i sugrađanke koje za sebe žele nešto drugačije, originalno i unikatno. Naglasila je da je ovoga puta bilo najviše učesnica.

PODRŠKA JE NEOPHODNA
– Kao i svaki put želja nam je bila da predstavimo svoj rad Zrenjaninkama i gostima iz drugih gradova, ali i da se sastanemo, razmenimo iskustva i savete. Koliko god da su nam važni prodaja i plasman, ova druženja su nam dragocena jer kroz razgovor pomažemo jedna drugoj, dogovaramo buduću saradnju, zajedničke akcije. Sve je mnogo lakše kada postoji podrška koleginica – rekla je Milica Arsić.
Istakla je da su žene u svetu preduzetništva još uvek u manjini, te je i zbog toga uzajamna potpora najvažnija.
– Svi znaju kakvo je stanje u ekonomiji, odnosno u novčanicima svih nas, i kakva će situacija tek biti. Mikro preduzeća su naročito ugrožena konstantnim rastom cena sirovina i porastom nameta. Zbog toga nam je bitna podrška klijenata koji prepoznaju naš kvalitet i daju značaj domaćim proizvođačima. Bazari u „Gospođica Mici studiju” će nastaviti da se održavaju i naredne godine, a mi možemo samo da obećamo da će svaki put biti sve bolji, sa više učesnica, divnih i vrednih žena – poručila je naša sagovornica.

Milica Arsić, grafičarka, svoj brend je lansirala 2011. godine. Spoj je ljubavi prema modi i znanja stečenog na Akademiji likovnih umetnosti, a najviše njene želje da radi i napravi nešto novo i drugačije od onoga što je na tržištu. Unikatna garderoba je ručne izrade i oslikana je, a izrađena je isključivo od prirodnih materijala. Kako se povećavao obim posla, rasla je i potreba za prostorom u koji bi klijentkinje mogle da dolaze i da se osećaju sigurno, prijatno i slobodno. Zato je Milica 2019. otvorila svoj „Gospođica Mici fešn studio” u kojem se nekoliko puta godišnje održavaju bazari.

BORBA ZA TRŽIŠTE
Kristina Vukov redovna je izlagačica, a bavi se izradom heklanih igračaka. Prošle godine našla se na listi preduzetnica koje su dobile novčanu pomoć od lokalne samouprave. Sredstva je, kako nam je rekla, upotrebila za nabavku materijala i kupovinu laptopa i štampača, što joj je olakšalo posao i plasiranje robe na tržište.
– Heklane igračke su tražene, mislim da ih ljudi sve više kupuju. Razlog tome je što obraćamo pažnju šta jedemo, kakvu kozmetiku koristimo, samim tim brinemo i čime se naša deca zanimaju. Moje igračke su napravljene od pamuka i svi delovi su ručno rađeni, šiveni i vezeni. Osim što su izuzetno kvalitetne, igračke ne sadrže nikakve opasne materije i bezbedne su. Takođe, ne mogu da se polome i nemaju sitnih delova. Mogu da ih koriste mališani od najranijeg uzrasta. Uz to, lako se održavaju pranjem u mašini, što je mamama posebno bitno – naglasila je Kristina Vukov.

Torbalon su izmislili Radmila i Nikola Trebovac i njihova porodična društveno angažovana inicijativa „Cirkuzzzanti”. Prema rečima kreatorke, reč je o autentičnom zrenjaninskom suveniru. To je reciklažna torba napravljena od petolitarskog balona za vodu. Kako je naša sagovrnica pojasnila, postao je prepoznatljiv „aksesoar” svakog Zrenjaninca u proteklih 18 godina. Ovim izumom dobio je i novu namenu.
– Torbalon se može nositi svuda i svakodnevno podseća nadležne da problem zdrave pijaće vode u našem gradu još uvek nije rešen. I ove godine se našao na Miličinom bazaru koji podržavam i doživljavam kao manifestaciju koja okuplja zaista kvalitetne stvaraoce, ali i proizvode. Žao mi je samo što naši sugrađani još uvek ne pokazuju dovoljnu zainteresovanost za ovaj događaj i kreativni rad njenih izvođača – rekla je Radmila Trebovac.
Podsetila je da je u septembru njen torbalon bio zvanični brend aktivističkog festivala „Vijenvoš” („Wienwoche”) u Beču, a predstavio se i na bečkoj nedelji dizajna (Vienna Design Week). Decembra je odabran za jednog od predstavnika „Lidera društvene odgovornosti” prema izboru časopisa „Nova ekonomija”.

Miroslava Malbaški
Foto: Privatna arhiva i Branislav Nenin