NA BOGOJAVLJENJE: Plivanje za časni krst – svi su pobednici

Tačno u podne na Bogojavljenje, u subotu, 19. januara, odvažni mladići i devojke iz Zrenjanina, Novog Sada, Gospođinaca, Titela, Temerina i drugih mesta, plivaće za časni krst na jezeru kraj Kulturnog centra. Do danas, 16. januara, kada je tim povodom u multimedijalnoj sali gradske kuće održana konferencija za štampu, prijavljeno je više od 50 učesnika. O pripremama za tradicionalnu manifestaciju „Plivanje za časni krst”, informisali su pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, starešina hrama Svetog arhangela Mihaila, jerej Veselin Vlaški, član Organizacionog odbora Vladimir Petrović i direktor Kulturnog centra Goran Marinković.

Podsetivši da se u našem gradu plivalo za časni krst još u drugoj polovini 19. veka, Simo Salapura je rekao da je tradicija prekinuta 1942. godine i za časni krst se nije plivalo sve do 2009.

Sudeći prema najavama, ovogodišnje plivanje će biti najmasovnije. Potrudili smo se da, kao i svih godina unazad, sve bude na maksimalnom nivou, posebno kada je u pitanju bezbednost učesnika – istakao je Salapura.

Kako je naglasio jerej Veselin Vlaški, bogojavljensko plivanje je duhovni čin, a ne takmičenje.

Pliva se na stazi dugoj 33 metra, koja simbolizuje godine Isusa Hrista. Mi u crkvi počinjemo sa svetom liturgijom u 9.30 časova. Nakon toga izlazimo ispred hramova i osvećujemo bogojavljensku vodu i potom u litiji krećemo ka gradskom jezeru, gde će u podne biti održano plivanje za časni krst. Ono nema takmičarski karakter i svi oni koji plivaju tog dana su pobednici. Onaj ko prvi dopliva do časnog krsta, ima tu čast samo da ponese krst u svoj dom i da ga nakon godinu dana vrati da bi se za njega ponovo plivalo. Dakle, svi oni koji uđu u vodu na Bogojavljenje i zaplivaju, dobijaju Božji blagoslov, jer toga dana su sve vode osveštane – rekao je jerej Vlaški.

Prema rečima Vladimira Petrovića, bezbednost je, kao i uvek, na prvo mestu. O uklanjanju leda, ali i uređenju jezera, brinu zaposleni u „Rezervatima prirode“, na jezeru će biti dva čamca sa spasiocima, a biće spremni i ronioci.

Kako je rekao Goran Marinković, do sada je za plivanje prijavljena i jedna devojka, a najavljena je još jedna plivačica.

Plivanja za časni krst organizuju Crkvena opština Zrenjanin – Hram Svetog arhangela Mihaila (Ruska crkva), Kulturni centar i Grad Zrenjanin. Kum ovogodišnjeg plivanja za časni krst je Simo Salapura.

Jubilarni, deseti put, plivaće se u subotu, u 14 časova, i u Kleku, na „Šlajzu” na Begeju.

Branka Jajić

  • PREGLED

I ove godine će sve prijavljenje pregledati lekari u Bolnici „Sveti Jovan”. Rok za prijavljivanje je četvrtak, 17. januar, na broj telefona 064/ 811 64 71 kod Srede Pajića, rukovodioca marketinga u Kulturnom centru, a pregledi su u „Svetom Jovanu“, u četvrtak od 8 do 12 časova, i u petak od 9 do 12 časova.