NA PODRUČJU GLAVNE POŠTE ZRENJANIN 23101: Obustava rada nastavljena, radnici odbili da prime rešenja

Većina zaposlenih u glavnoj pošti u Zrenjaninu – Zrenjanin 23101 i na šalterima „Pošte Srbije“ i dalje je i štrajku. Jedina usluga koja se pruža građanima je isplata penzija i socijalne pomoći. U glavnoj pošti se pošiljke ne primaju, a slanje je moguće od 8 do 15 časova. Od 64 šaltera, po selima radi samo dvadesetak. Rad su obustavili poštari, zaposleni u „Post ekspresu”, šalterski radnici, blagajnici, vozači, kontrolori i deo administracije.

Juče su radnicima koji su obustavili rad uručeni radni nalozi, koje su oni odbili da prime.

Danas je tim radnicima pokušano uručenje rešenja o suspenziji, što su štrajkači takođe odbili. Kao razlog navode da u zaglavlju rešenja nema pozivanja na Zkon o radu i što nije naveden pravni lek. Među radnicima koji su prekinuli rad, kolaju priče o pretnjama otkazom i angažmanu zaposlenih po ugovoru na određeno vreme i na povremenim i privremenim poslovima. Takođe se govori o pravljenju spiskova zaposlenih kojima se zabranjuje ulazak u zgradu Pošte i o zaključavanju službenih prostorija.

Jutros je medijima prosleđeno saopštenje Javnog preduzeća „Pošte Srbije“ sa jučerašnjim datumom, u kom se kaže da „Pošte Srbije“ ulažu napore za normalizaciju funkcionisanja poštanskog saobraćaja. U saopštenju se ocenjuje da je štrajk nezakonit jer je onemogućen zakonit minimum rada.

Saopštenje se završava „Izvinjenjem 12.000 radnika „Pošta Srbije“ којi savesno obavljaju svoje obaveze“. Takođe se ističe da će penzije koje dostavljaju poštari na kućnu adresu 190 hiljada penzionera, biti dostavljene do 15. decembra.

J. D. Njegović. i M. Stojin.