U KLUBU „DOSITEJ” NA LESNINI: Pristupna rampa za osoba sa invaliditetom

– Nije samo 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invalitetom, jedini kada brinemo o našim sugrađanima. Gradska uprava nastoji da obezbedi što bolje uslove za njihov život i rad, svakodnevne aktivnosti, da izađu iz svojih soba, da rade, da se druže… Želimo da sledeće godine uradimo još više i bolje – tako je u planu da bude krajem januara otvorena kancelarija za osobe sa invaliditetom u gradskoj kući – rekao je sinoć zamenik gradonačelnika Saša Santovac na skupu održanom sinoć u Klubu „Dositej” kome su prisustvovali predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, koordinatorka Ženske odborničke mreže (ŽOM) Radmila Marković Maćešić, članice ŽOM-a. Domaćin je bio Drago Ilić, Udruženje za pomoć obolelima od cerebralne paralize.

– Danas se završava „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” i Dan ljudskih prava. Želeli smo da se okupimo i povodom postavljanja pristupne rampe za ulaz u Klub osobama koje se kreću u invladskim kolicima ili se kreću otežano. Rampu je Ženska odbornička mreža postavila na inicijativu Drage Ilića – rekla je Radmila Marković Maćešić.

U Mesnoj zajednici „Dositej Obradović” je ranije postavljena rampa, a urađeno je i igralište za decu sa invaliditetom. Takođe, pristupnih rampi ima na nekoliko lokacija u gradu. Kako je rekao Duško Radišić, koji je i predsednik Saveta Mesne zajednice, u fokusu je projekat „Pametni grad”, koji ne podrazumeva samo primenu savremenih tehnologija, već i olakšasvanje svih procedura i života. Recimo, da se postave odgovarajući semafori. Takođe, postavićemo na tri punkta punjače za električna kolica i vozila. Značajno je i druženje, što se videlo i prilikom održavanja regate na Tisi – rekao je Radišić.

Veliki broj primedbi, članovi udruženja su stavili na broj parking mesta i urušene puteve kojima se kreću. Založili su se i za aktiviranje gradske komisije za pristupanost, a Nenad Krbavac je istakao i značaj osnivanja saveta članova udruženja osoba sa invaliditetom.

M. Bečejac