STRUČNI SASTANAK O BEZBEDNOSTI I ZAŠTITI ZDRAVLJA NA RADU: Intenzivnija privredna aktivnost – a manje stradalih

Na području Srednjobanatskog upravnog okruga od početka godine do kraja novembra na radu je poginula jedna osoba, dok su u istom periodu prošle godine na radu život izgubila tri radnika. Teških povreda na radu bilo je 35 – za pet manje nego u istom razdoblju 2018. Do smanjenja broja pogibija i teških povređivanja na poslu došlo je u vreme intenziviranja privredne delatnosti, što govori o ozbiljnosti kontrola kako inspekcije rada, tako i poslodavaca, radnika i ljudi u privredi zaduženih za zaštitu na radu.

Ovo je na danas na održanom i dobro posećenom stručnom savetovanju o primeni zakonskih akata iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, saopštio dr inž. Milan Petković, šef Odeljenja inspekcije rada u Zrenjaninu. Skup je organizovan u saradnji sa Privrednom komorom Srednjobanatskog upravnog okruga i službama Okruga, koje su predstavljali načelnica Okruga Snežana Vučurević i direktor Privredne komore Predrag Stankov.

Najviše povreda je, iz godine u godinu, u građevinarstvu, industriji i poljoprivredi. Sve su mehaničke prirode, nije bilo slučajeva teških opekotina i hemisjkih ozleda.

Na skupu je, pored podrške državi koja je godinu na izmaku proglasila za godinu zaštite na radu, dato i nekoliko sugestija za usavršavanje prakse u zaštiti na radu, jer je uočena nesaglasnost sa nekim odredbama Zakona o planiranju i izgradnji.

Saopšten je i podatak da u našoj zemlji ima 240 inspektora rada i zaštite na radu, na 409.531 poslodavca, dakle 240 poslodavaca po jednom inspektoru.

Na području Srednjobanatskog okruga aktivna su svega 4 inspektora za rad i zaštitu na radu, pa je kako je, ne prvi put, naglasila načelnica Okruga, potreban prijem novih inspektora i usavršavanje onih koji su aktivni.

M. S-n.