Nema nedodirljivih na „Danima piva“

Piše: Dalibor Bubnjević

Ove godine će sve oči biti uprte u kraj avgusta i početak septembra meseca! Tada će se održati tradicionalna manifestacija „Dani piva“. Mnogi očekuju da će i ove godine na desetine hiljada ljudi posetiti naš grad kako bi uživali u pivskoj fešti.
„Danima piva“ se naročito raduju ovdašnji ugostitelji! Do 2018. godine, nije se znalo kako se dodeljuju štandovi na Trgu slobode. U javnosti je bilo insinuacija da su mogućnost dobijanja navedene lokacije imali samo pojedinci koji se prezivaju Cupara. Po svemu sudeći, prezime Cupara više neće biti jedini kriterijum.
Nezvanično se može čuti da će tokom avgusta biti raspisan javni poziv za prikupljanje ponuda za izdavanje javno-prometnih površina na glavnom gradskom trgu. Komunalni policajci smatraju da je to najpravičniji način za dodelu prava korišćenja lokacije, budući da sve suprotno bi njih (kao odgovorna lica) stavilo u nezavidan položaj.
Za svaku pohvalu je odluka Turističke organizacije da se u javnom postupku izabere najbolji ponuđač. Time će se postići ne samo pravičnost u korišćenju javnog prostora, već će se ostvariti i daleko veći budžetski prihod. Ranijih godina je proces ustupanja korišćenja Trga slobode tokom „Dana piva“ bio obavijen velom sumnje. Posledično, odluka o uvođenju transparentnog procesa je najbolji odgovor ljubopitljivim kontrolorima naše zbilje.